Dick Advocaat
NOS VoetbalAangepast

Gaat Advocaat voor de zesde keer in zee met Oranje?

Na het afhaken van Henk ten Cate lijkt de weg vrij voor Dick Advocaat om opnieuw bondscoach te worden. Hij is nog niet officieel benoemd, maar toch is de eventuele aanstelling van Advocaat al voer voor pittige discussies.

Moet de KNVB wel met iemand in zee willen die dezelfde werkgever een paar maanden geleden nog de rug toekeerde voor een lucratiever contract? En Advocaat wordt zeventig; is dat niet wat oud voor een bondscoach?

Ervaring bij Oranje heeft Advocaat meer dan genoeg. Al in 1984 zat hij als assistent op de bank. Mocht een dezer dagen zijn komst definitief worden, dan is het al de zesde (!) keer dat Advocaat een functie bekleedt bij het Nederlands elftal.

Een grote titel bleef uit, maar Advocaat ging moeilijke beslissingen niet uit de weg.

1984-1987: assistent van Rinus Michels en Leo Beenhakker

Advocaat tekent in 1984 voor het eerst een contract in Zeist. Hij wordt assistent van Rinus Michels. Kwalificatie voor het WK van 1986 mislukt. In een dubbele ontmoeting met België delft Oranje het onderspit. Advocaat is op dat moment assistent van Leo Beenhakker, die in 1985 het roer heeft overgenomen van de met gezondheidsklachten kampende Michels. De rode kaart voor Wim Kieft en de winnende kopbal van Georges Grün bezegelen in de dubbele confrontatie met België het lot van Oranje.

Bondscoach Rinus Michels en assistent Dick Advocaat

1990-1992: assistent van Rinus Michels

Onder de vleugels van bondscoach Rinus Michels haalt Advocaat bij het EK van 1992 de halve finales, waarin Denemarken na strafschoppen te sterk is. Uitgerekend Marco van Basten mist de beslissende strafschop.

1992-1994: bondscoach

De KNVB promoveert Advocaat van assistent naar bondscoach. De aanloop naar het wereldkampioenschap van 1994 is tumultueus. Van Basten haakt op het allerlaatste moment, na een wanhopige poging nog fit te worden, geblesseerd af. Ruud Gullit wil niet mee naar de Verenigde Staten. Hij botst met Advocaat over de speelstijl van Oranje en blijft thuis.

1994: Gullit bedankt voor WK onder Advocaat

Op eigen benen loodst Advocaat Oranje bij het WK toch naar de kwartfinales. Daarin is de latere wereldkampioen Brazilië met 3-2 te sterk. In december 1994 keert hij Oranje de rug toe. Advocaat wordt hoofdtrainer bij PSV.

2002-2004: bondscoach

In 2002 wordt hij teruggevraagd door de KNVB, na het gemiste WK in 2002. Bij het EK in 2004 zijn de halve finales het eindstation. Na dit tumultueuze EK, waar Advocaat onder vuur komt te liggen als hij de uitblinkende Arjen Robben in de wedstrijd tegen Tsjechië (3-2 verlies) wisselt, wordt Van Basten zijn opvolger.

EK 2004: Van Hanegem zou Advocaat 'neerslaan'

2016: assistent van Danny Blind

Zo snel als Advocaat komt, vertrekt hij ook weer. Op 12 mei 2016 maakt de KNVB bekend dat hij Danny Blind zal ondersteunen. Met Advocaat kiest de KNVB nadrukkelijk voor ervaring bij Oranje.

Op 15 augustus, drie maanden na zijn komst, vertrekt hij alweer uit Zeist. Advocaat kiest voor een lucratief contract bij Fenerbahçe. Het komt hem op een storm van kritiek te staan.

Dick Advocaat en Danny Blind op trainingskamp in Portugal (mei 2016)

Komt er een zesde termijn voor Advocaat bij Oranje? Hans van Breukelen, de technisch verantwoordelijke in Zeist, wil voor het komend weekend bekendmaken wie het Nederlands elftal naar Rusland zal moeten loodsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl