Een bultrug in de buurt van Antarctica
NOS NieuwsAangepast

Walvismoeders fluisteren tegen hun kalf, voor de veiligheid

Bultruggen die net een kalf hebben gekregen, maken in de eerste periode veel zachtere geluiden dan normaal. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek.

De walvissen lijken op fluistertoon met hun kalf te communiceren, om niet ontdekt te worden door roofdieren. Ook probeert de moeder niet gezien te worden door mannetjeswalvissen, omdat die de rust voor het kalf kunnen verstoren.

Dat hebben onderzoekers uit Denemarken, Australië en Schotland ontdekt in een gezamenlijke studie naar het gedrag van deze zoogdieren. Ze voorzagen een aantal moeders en kalveren van zenders om het gedrag en de geluiden te kunnen volgen.

Sterk worden

Het is voor een pasgeboren bultrug van belang om zo snel mogelijk sterk te worden, om de jaarlijkse lange reis te kunnen maken tussen voedselgebieden en broedgebieden.

De onderzoekers hadden verwacht dat het kalf daarom vaak en luid zou vragen om voedsel, maar dat blijkt niet het geval te zijn.

Gevaar

Een risico van die fluistertoon is volgens de onderzoekers, dat deze makkelijk overstemd kan worden door schepen, booreilanden of andere menselijke invloeden.

Volgens hen bewijst dit onderzoek het belang van bescherming van de broedgebieden van de bultrug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl