NOS VoetbalAangepast

'Ten Cate ideaal voor lange termijn, Advocaat goed voor snel succes'

Er zijn twee kandidaten voor het bondscoachschap van Oranje. Dick Advocaat ligt een neuslengte voor op Henk ten Cate. Oud-trainer en analyticus Aad de Mos zet de twee tegen elkaar af. "Advocaat is voor de korte termijn en Ten Cate is beter voor de lange termijn."

Wat vindt De Mos van Advocaat of Ten Cate als bondscoach?

Is Advocaat met zijn 69 jaar niet te oud voor het Nederlands elftal? "Nee", vindt De Mos. "Als je voor de korte termijn gaat, is Dick een tactisch goede trainer. Voor de lange termijn zijn er betere kandidaten... Maar je wilt nog iets maken van deze WK-kwalificatiereeks en dan zou ik zeker aan Advocaat kunnen denken."

De huidige coach van Fenerbahçe verliet Oranje vorig jaar al drie maanden na zijn aanstelling als assistent-trainer om een lucratief contract te tekenen in Turkije. Dat is niet iedereen bij de KNVB vergeten. Ook de spelers niet.

"Maar goed, de bond is zelf ook niet altijd loyaal naar andere mensen toe", pareert De Mos.

Het 'paspoort' van Dick Advocaat

En dan Ten Cate. "Ja, een Amsterdammer met een Ajax-verleden. Ik denk voor de lange termijn de ideale kandidaat, omdat we in de toekomst een hele grote, jonge kern van Ajax-spelers in Oranje zullen krijgen", zegt De Mos.

"Zijn visie is ook op het Ajax-spel afgestemd en daar moeten we ook naartoe. Dat is het handelsmerk van het Nederlandse voetbal. Dus wat mij betreft neem je Advocaat als je op de korte termijn nog iets wilt bereiken, maar op de lange termijn is Ten Cate de ideale kandidaat."

Zou Louis van Gaal - als hij het voor het zeggen krijgt bij de KNVB - dezelfde keuze maken? De Mos: "Ik denk dat hij gaat voor Ten Cate."

Het 'paspoort' van Henk ten Cate

Binnen drie dagen is de kogel door de kerk en zal technisch directeur Hans van Breukelen zijn keuze bekendmaken.

Ruud Gullit is niet in beeld als bondscoach, maar is in de ogen van De Mos wél de ideale assistent. "Hij spreekt zijn talen vloeiend. Zou in de rust de analyse kunnen maken voor de hoofdcoach. Dat is tegenwoordig de mode."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl