De stropers probeerden 45 jonge gansjes mee te nemen
In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS NieuwsAangepast

Franse stropers vangen gansjes bij Oostvaardersplassen

Bij de Oostvaardersplassen zijn Franse stropers opgepakt. De vier mannen probeerden 45 jonge ganzen en wat eieren mee te nemen uit het beschermde natuurgebied.

De stropers wilden de dieren vermoedelijk in Frankrijk gebruiken als levend lokaas voor wilde ganzen.

Extra alert

Volgens Omroep Flevoland zijn de politie en boswachters de komende tijd extra alert op Franse nummerborden. Stropers in Frankrijk zouden elkaar tippen over het natuurgebied tussen Almere en Lelystad.

Ook de aangehouden stropers uit Frankrijk waren getipt. Ze verklaarden dat ze van vrienden hoorden dat er veel jonge ganzen bij de Oostvaardersplassen leven.

Levend lokaas

De stropers wilden de Flevolandse gansjes waarschijnlijk gebruiken om in Frankrijk wilde ganzen te lokken. Van de gansjes worden de toppen van de vleugels afgeknipt zodat ze als ze volwassen zijn niet meer kunnen vliegen. Vervolgens worden ze in een weiland gezet.

Wilde ganzen die overvliegen denken bij het zien van de jonge ganzen dat het een veilige rustplaats is en gaan bij hun soortgenoten zitten. Op dat moment slaan de jagers toe en schieten ze de wilde ganzen neer.

Hartstikke verboden

Volgens Staatsbosbeheer is het meenemen van de jonge ganzen stroperij. "En dat is hartstikke verboden." Bovendien zijn de Oostvaardersplassen beschermd natuurgebied.

De vier Franse jagers werden afgelopen weekend op heterdaad betrapt en zijn door de politie meegenomen. Het is nog niet duidelijk wat voor straf ze krijgen.

Franse stropers vangen gansjes Oostvaardersplassen

Advertentie via Ster.nl