Premier Netanyahu
NOS NieuwsAangepast

Premier Netanyahu zegt gesprek met Duitse minister af

De Israëlische premier Netanyahu heeft de afspraak voor een gesprek met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken afgezegd. Netanyahu had geëist dat minister Gabriel tijdens een werkbezoek geen ontmoetingen zou hebben met organisaties die kritisch staan tegenover de regering.

Gabriel voelde daar niets voor en is verbaasd over het besluit van Netanyahu. Hij noemde het volkomen normaal om ontmoetingen te hebben met maatschappelijke organisaties.

Op de agenda van de Duitse minister (SPD) staan besprekingen met onder anderen vertegenwoordigers van Breaking the Silence en B'Tselem, organisaties die aandacht vragen voor misdragingen en wandaden van Israëlische militairen tegen Palestijnen. Breaking the Silence maakt daarbij gebruik van getuigenissen van Israëlische militairen.

Belemmerd

De regering vindt dat de organisaties de staat ondermijnen en het leger zwartmaken. Vorig jaar zei de directeur van Breaking the Silence, Yuli Novak, dat kantoren van de organisatie af en toe worden aangevallen en dat activiteiten worden belemmerd.

De Israëlische minister van Milieu, Zee Elkin, noemde het op de radio ondenkbaar dat een buitenlandse minister met organisaties als Breaking the Silence en B'Tselem spreekt. "Je mag natuurlijk met iedereen praten, maar verwacht dan niet dat de leiders van deze staat je willen ontmoeten."

Geen ramp

De Duitse minister noemde het geen ramp dat de afspraak met Netanyahu is afgezegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl