NOS NieuwsAangepast

Elf transportbedrijven verdacht van fraude

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft de boekhouding van elf transportbedrijven ingenomen. De bedrijven worden verdacht van onder meer het werken met schijnconstructies.

Het is nu al duidelijk dat geen van de elf bedrijven de registratie van rij- en rusttijden van chauffeurs op orde heeft. Het vermoeden bestaat dat enkele bedrijven hier bewust mee sjoemelen.

De inspectie en de politie hebben in maart en april onaangekondigde bezoeken gebracht aan de elf transportbedrijven. Het zijn vijf bedrijven in Zuid-Holland, twee in Noord-Brabant, twee in Limburg, één in Flevoland en één Noord-Holland.

Schijnconstructies

Bij schijnconstructies is personeel op papier in dienst van een buitenlandse vestiging, terwijl het opdrachten krijgt van een Nederlandse werkgever. Die hoeft dan minder salaris te betalen.

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid pakt schijnconstructies hard aan, omdat het goedkoop inhuren van buitenlandse werknemers een vorm van oneerlijke concurrentie is voor Nederlandse bedrijven die wel volgens de regels werken.

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft in 2016 en 2017 tot nu toe 64 bedrijven onderzocht. In ruim 80 procent van de gevallen was er sprake van schijnconstructies of andere misstanden, zoals zwart uitbetalen van chauffeurs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl