Het Sportforum met (vlnr:) Leo Driessen, Arno Vermeulen en Renate Verhoofstad
NOS VoetbalAangepast

'Na tien maanden word je knettergek van Peter Hyballa'

Het is een bekend verschijnsel in de voetbalwereld: clubs met degradatiezorgen die de trainer ontslaan en hopen dankzij een schokeffect alsnog het vege lijf te redden.

Na ADO Den Haag (Zeljko Petrovic) en Go Ahead Eagles (Hans De Koning) zette ook NEC (Peter Hyballa) de trainer op straat. De vraag is of die noodgreep zal werken in Nijmegen.

De gasten in het Sportforum buigen zich over de kwestie. Ook de aanstaande titel van Feyenoord en het tragische overlijden van de Italiaanse wielrenner Michele Scarponi komen aan bod.

Hyballa werd door NEC na twaalf nederlagen in dertien wedstrijden bedankt voor bewezen diensten. De club gaat op korte termijn op zoek naar een vervanger voor de Duitser.

"Echt ongelooflijk", reageert journaliste Renate Verhoofstad. "Dit zijn Italiaanse taferelen. Daar heeft de president van Palermo ooit vijf trainers in één seizoen eruit gestuurd."

"Wat heeft het twee duels voor het einde nog voor zin? Voor mijn gevoel kom je nu ook tegemoet aan die malloten die bij de hoofdingang stonden."

Voetbalcommentator Leo Driessen doet er nog een schepje bovenop. "Dit is gewoon angst. Ze hebben Hyballa al twee keer eerder op straat gezet door hem naar die supporters te sturen."

Knettergek van Hyballa

Vermeulen geeft tegengas. "Spelers waren klaar met hem. Hij is energiek en anders, we hadden sympathie voor hem, maar na tien maanden word je knettergek van zijn manier van coachen. Als bestuurder van NEC ben je verplicht om er alles aan te doen om in de eredivisie te blijven."

Driessen: "Dan moet je hem in januari of februari ontslaan, want dan kun je er nog structureel iets aan veranderen. Dit is amateuristisch wanbeleid."

'Na tien maanden word je knettergek van Peter Hyballa'

Kopzorgen dus in Nijmegen. In Rotterdam hebben ze daar geen last van. Daar heeft men nu als voornaamste zorg het in goede banen leiden van het aanstaande kampioensfeest op de Coolsingel.

De goals van Jørgensen, het leiderschap van Kuijt en de slimme keuzes van de (relatief) nog jonge trainer Van Bronckhorst, het zijn de terugkerende thema's wanneer het succes van Feyenoord wordt geanalyseerd. Nu het eerste kampioenschap sinds 1999 nog slechts een kwestie van tijd is, worden alle betrokkenen bij Feyenoord overladen met complimenten.

Credits voor Gudde en Van Geel

De namen van directeur Eric Gudde en technisch directeur Martin van Geel worden in al die euforie echter opvallend weinig genoemd. Logisch, vindt Driessen. "De fans vieren feest en de directie moet keihard doorwerken. Zij moeten een Champions League-team samenstellen en een nieuw stadion laten verrijzen."

Vermeulen vindt credits aan het bestuur wel op zijn plaats. "In tijden dat iedereen in paniek was, zijn Van Geel en Gudde rustig gebleven en hebben ze stap voor stap gewerkt aan de revival van de club."

"De muizen vielen dood uit de kast en Beenhakker zei weleens dat zelfs koffie in een plastic beker te duur was in Rotterdam. Als je kijkt waar ze nu staan, los van het kampioenschap, is dat knap. Ook de laatste jaren stond er een ploeg waar niemand medelijden mee had."

'Gudde en Van Geel verdienen de credits bij Feyenoord'

Tot slot wordt in het Sportforum stilgestaan bij het tragische overlijden van de Italiaanse renner Michele Scarponi, die zaterdagochtend tijdens een trainingsrit werd aangereden door een busje. Over de bestuurder van het busje was tot voor kort weinig duidelijk, maar Verhoofstad is dankzij de Italiaanse media goed op de hoogte.

57-jarige metselaar

"De bestuurder van het busje is een 57-jarige metselaar uit het dorp en een goede vriend van de familie. Tragischer kan bijna niet."

Verhoofstad vertelt verder: "Scarponi komt de heuvel af en daar verschijnt plotseling een geel busje dat hem tegemoet komt en plotseling linksaf slaat. Hij knalt er bovenop en is op slag dood."

"Volgens de burgemeester van het dorp waar Scarponi vandaan kwam, hebben de inwoners nu de taak zich te bekommeren om twee families die compleet aan diggelen liggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl