Een demonstrant in de hoofdstad Caracas
NOS NieuwsAangepast

Na zoveelste betoging Venezuela 'praat Maduro ineens over verkiezingen'

Bij nieuwe demonstraties in Venezuela zijn zeker twee doden gevallen. In Mérida kwam een man om het leven die steun betuigde aan president Maduro. De andere dode viel in Barinas, in het westen van het land.

In de hoofdstad Caracas deden opnieuw tienduizenden mensen mee aan een protestmars. Een groot deel van de betogers wil dat president Maduro opstapt omdat hij er niet in slaagt een eind te maken aan de economische crisis in het land. Ook eisen demonstranten vrije verkiezingen en de vrijlating van gevangenen.

Opnieuw doden bij protesten in Venezuela

In Caracas ontstond een verkeerschaos, omdat betogers een van de belangrijkste toegangswegen blokkeerden en besloten er de hele dag te bivakkeren. Er werden stoelen neergezet en spelletjes gedaan. Ook waren picknicks op de weg.

Afgelopen weekend waren er ook demonstraties. De protesten in Venezuela begonnen begin deze maand, nadat het hooggerechtshof de bevoegdheden van het parlement had overgenomen. Die maatregel werd een dag later onder druk van hevige protesten teruggedraaid, maar toen was de vlam al in de pan geslagen.

Maduro probeert de oppositie te sussen.

Correspondent Marc Bessems

President Maduro, die wekenlang weigerde de demonstranten tegemoet te komen, lijkt inmiddels wat te ontdooien, zegt correspondent Marc Bessems. "Hij heeft het ineens over dialoog en zelfs over verkiezingen."

Het gaat om lokale en regionale verkiezingen voor burgemeesters en gouverneurs. Bessems: "Die heeft hij vorig jaar nog uitgesteld, omdat het heel waarschijnlijk was dat zijn partij ze zou verliezen. Nu ligt het weer op tafel. Ik denk dat hij hoopt dat hij zo de oppositie kan sussen."

Maar de demonstrerende partijen laten zich niet met een kluitje in het riet sturen. "Ze zeggen dat ze pas stoppen met al die betogingen als er duidelijke afspraken worden gemaakt over de verkiezingen."

Protestacties en plunderingen in Venezuela hebben de afgelopen vier weken al meer dan twintig levens geëist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl