Marine Le Pen
NOS NieuwsAangepast

Le Pen even geen partijvoorzitter, Fillon verlaat politiek

Marine Le Pen stopt tijdelijk als voorzitter van het Front National. Le Pen wil "boven de partijen staan", zo zei ze op de Franse televisie.

Le Pen wil met haar actie meer kiezers verleiden om op 7 mei, bij de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen, op haar te stemmen. "Vanavond ben ik niet de voorzitter van het Front National. Ik ben de kandidaat voor het presidentschap", zei ze.

Tijdens de verkiezingscampagne profileerde Le Pen zich al niet met het Front National. Op posters en in programmaboekjes was de naam van haar partij vaak niet te zien.

Rechts-extremisme

Zondag werd Le Pen in de eerste ronde van de presidentverkiezingen tweede: ze kreeg 21,3 procent van de stemmen. Haar rivaal Emmanuel Macron kreeg 24,0 procent van de stemmen.

Marine Le Pen werd in januari 2011 leider van het Front National, als opvolger van haar vader. Sinds haar aantreden het heeft het Front National afstand genomen van rechts-extremistische standpunten.

Fillon stopt

De kandidaat van de centrum-rechtse partij Les Républicains , François Fillon, trekt zich terug uit de actieve politiek. Hij slaagde er niet in de tweede ronde te halen en trekt daaruit de conclusie dat hij niet verder kan als kandidaat voor zijn partij. Hij zegt dat hij het niet legitiem vindt om nog kandidaat te zijn bij de parlementsverkiezingen in juni.

"Ik was de leider, ik werd verslagen, ik neem mijn verantwoordelijkheid," zei hij na afloop van een bijeenkomst van het partijbestuur.

Fillon riep de Franse kiezer na zijn nederlaag op om in de tweede ronde op Macron te stemmen. De partijtop sprak zich minder expliciet uit, maar riep wel op om te voorkomen dat Le Pen president wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl