Het interieur van de Amsterdamse beurs
NOS NieuwsAangepast

Macron zet AEX op hoogste niveau in bijna tien jaar

Beleggers zijn blij met de winst van presidentskandidaat Emmanuel Macron in de eerste ronde van de Franse verkiezingen. De Europese beurzen noteerden stevige plussen.

De AEX sloot 2,3 procent hoger op 523,73 punten. Dat niveau werd voor het laatst gehaald in het najaar van 2007. Ook de Midkap steeg met 2,3 procent tot 767,53 punten.

In Parijs pluste de beurs maar liefst 4,1 procent. In Frankfurt won de DAX 3,4 procent en in Londen noteerde de FTSE 100 een plus van 2,2 procent. Later sloot de Dow Jonesindex in New York met een winst van 1,05 procent.

Minder risico

De positieve stemming op de beurzen is een direct gevolg van de uitslag van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. De links-liberaal Macron won de eerste ronde, vóór de rechts-nationalistische Marine Le Pen. En volgens de peilingen kan Macron in de tweede ronde, op 7 mei, op tweederde van de stemmen rekenen.

"We hebben geleerd dat we de polls niet altijd kunnen vertrouwen, maar hier ligt het op dit moment wel ver uit elkaar. Het is niet zoals de brexit. Dit geeft beleggers vertrouwen", zegt analist Corné van Zeijl.

De pro-Europese koers die Macron wil varen spreekt beleggers aan. "Hij is een gematigd hervormer. Met hem aan de macht neemt het politiek risico af", aldus hoofdeconoom Léon Cornelissen van Robeco. De kans dat Frankrijk in navolging van Groot-Brittannië uit de EU stapt, is afgenomen.

Mooie mix

In de AEX sprongen banken er vandaag uit. Zo pluste ING 6 procent en ABN Amro 5,9 procent.

"De banken en verzekeraars doen het sinds de start van het jaar al goed. Maar ook bedrijven die in voeding en huishoudelijke producten doen, denk aan Unilever, zitten in de lift. Net als technologiebedrijven. Een mooie mix dus. Alleen de olie- en gasindustrie doet het momenteel minder op de beurs", aldus Van Zeijl.

Eurozone

Naast de ontwikkelingen in Frankrijk stellen de economische vooruitzichten voor de eurozone beleggers op hun gemak. Cornelissen: "het herstel loopt lekker. Het eerste kwartaal stevent af op een groei van 0,6 procent. Als je dat keer vier zou doen, kom je dit jaar uit op een groei van 2,4 procent. Dat is ongekend hoog voor de eurozone. De vraag is natuurlijk of die dynamiek aanhoudt."

Het is ook een goede dag voor de euro. De munt bracht 1,0861 dollar op, tegen 1,0695 dollar afgelopen vrijdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl