NOS NieuwsAangepast

'Ik kon dertig seconden niet ademhalen' door PSV-rookbom

Het begon als een zonnige voetbalmiddag in Eindhoven, waar PSV gisteren tegen Ajax speelde. Maar een deel van de bezoekers heeft toch een bittere nasmaak overgehouden aan het duel. Drie rookbommen in het vak van de PSV-supporters zorgden voor veel dikke zwarte rook in en boven het stadion. Vijftien mensen hadden hulp nodig van de EHBO.

"Dit was absoluut heftig", zegt Floris Schoots, die in het vak zat waar de rookbommen werden afgestoken. "Ik heb denk ik dertig seconden niet kunnen ademen. Op een gegeven moment zat ik er vol in."

Roeland Roovers zat in het vak erboven. "Eerst zag ik een zwart spandoek en witte rook", vertelt hij. "Maar plotseling veranderde de kleur van de rookpluim naar gitzwart, zoals bij een hevige brand." De rook trok snel richting het vak waar Roovers zat, zegt hij. "Zo'n zwarte wolk die op je afkomt, dat vond ik eng."

Dikke zwarte rook trok over de tribunes

"De rook kwam er echt als een dolle uit", bevestigt Schoots. "Je zag dat iedereen wegdook achter de jas, maar dat was eigenlijk wel lastig." Volgens hem waren er genoeg mensen die even moeite hadden met ademhalen.

Maar paniek was er volgens beide voetballiefhebbers niet. Al werd het ze wel letterlijk zwart voor de ogen. Roovers: "Mensen maakten zich snel uit de voeten, onder meer die naast mij zaten. Zelf deed ik de hals van mijn T-shirt voor mijn mond."

Ik vond het zeker niet fijn, maar ik wist wel dat het weg zou trekken.

Floris Schoots, PSV-supporter

Floris Schoots heeft een seizoenkaart bij PSV. Hij had dus al snel door dat er rookbommen waren aangestoken. "Daardoor ben ik wel wat gewend. En ik zag ook waar het vandaan kwam. Ik vond het zeker niet fijn, maar ik wist wel dat het weg zou trekken. Gelukkig zat ik niet onder dat spandoek."

Roeland Roovers had ook niet het idee dat er sprake was van brand. "En dus geen giftige rookpluim." Hij gokte er daarom op dat de wolk snel zou wegtrekken. "Daarna kwam iedereen die de tribune had verlaten weer terug." Supporter Schoots is dan ook blij dat alles zonder paniek is verlopen. "Anders had dit heel anders kunnen aflopen."

Rookbom gaat af tijdens PSV-Ajax

PSV laat weten woedend te zijn over het rookbom-incident. "Dit gaat alle perken te buiten, we zullen de schade verhalen op de daders en zij krijgen een langdurig stadionverbod", zegt directeur Toon Gerbrands. De schade in het stadion zelf lijkt beperkt te zijn gebleven tot een paar stoeltjes.

Volgens de GGD is de kans op blijvende gezondheidsschade zeer klein. "Wanneer je in de rook hebt gestaan, last hebt van deze klachten en de klachten niet afnemen, adviseren wij je contact op te nemen met je huisarts."

'Belachelijk'

De supportersvereniging van PSV noemt het een 'belachelijke actie'. "Een smet op de overwinning", zegt voorzitter Harrie Timmermans. "Als je het niet eens bent met bepaalde zaken, dan zijn er normale manieren om in gesprek te gaan. Je hebt echter nooit het recht om de veiligheid van de bezoekers in het stadion in gevaar te brengen."

PSV-supporter Floris Schoots vindt het jammer dat de club nu negatief in het nieuws komt. "Het was geen goed voetbal gisteren, maar wel een mooie pot. Het is dan jammer dat dit erbovenop komt te liggen." Een frisse douche was volgens hem na afloop wél noodzakelijk. "En goed ook, want ik zat helemaal onder de roet."

Een 35-jarige man uit Eindhoven is aangehouden, omdat hij een van de illegale zwarte rookpotten zou hebben aangestoken. De politie houdt rekening met een gecoördineerde actie en sluit niet uit dat meer mensen worden gearresteerd. "In het onderzoek wordt uitgebreid naar beelden gekeken", zegt de politie. "Daarbij werken we goed samen met PSV."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl