NOS NieuwsAangepast

Bond en brancheorganisatie steggelen over 'ambulancetekort'

FNV Zorg en Welzijn waarschuwt voor een tekort aan ambulancepersoneel de komende tijd. Op korte termijn vreest de bond vooral op Koningsdag voor de veiligheid. Ambulancezorg Nederland spreekt dat tegen.

FNV heeft een brandbrief gestuurd aan demissionair minister Schippers (Volksgezondheid) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De minister heeft tot dusver niet gereageerd, zegt FNV-bestuurder Fred Seifert, en dus slaat hij nu alarm in de media.

'Paraatheid op peil'

Ambulancezorg Nederland schrijft in een reactie zich niet te herkennen in het beeld dat de FNV schetst. "Uit navraag bij de grote steden blijkt dat de paraatheid van de ambulances op Koningsdag op orde is en dat van onverantwoorde situaties geen sprake is."

De brancheorganisatie erkent wel dat er een tekort aan gespecialiseerde verpleegkundige is. Maar "de paraatheid is ondanks de personeelskrapte op peil".

Een woordvoerder van het ministerie verwijst naar de reactie van Ambulancezorg Nederland. "Voor de komende vijf tot tien jaar geldt in den brede wel dat er meer ambulanceverpleegkundigen bij moeten komen. Hiervoor heeft minister Schippers onlangs al 10 miljoen euro extra uitgetrokken. Daarnaast is onlangs besloten de bachelor Medisch Hulpverlening zelfstandig bevoegdheid te geven, zodat deze onder meer inzetbaar is op de ambulance."

Wij zeggen altijd dat elke seconde telt, dus als een ambulance een, twee of drie minuten later komt, kan dat gevolgen hebben.

FNV-bestuurder Fred Seifert

De FNV heeft lijsten van uitzendbureaus waaruit volgens de bond blijkt dat er grote behoefte is aan uitzendkrachten de komende periode. Vooral bij particuliere ambulancediensten en in meerdere grote steden zoals Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Arnhem zijn de problemen volgens de vakbond groot. "Gelet op de hoeveelheid mensen in beweging die dag kan dit onverantwoorde situaties geven", zegt Seifert.

Volgens de FNV is er bijvoorbeeld in de regio Amsterdam met Koningsdag een tekort van zeven ambulances, in Rotterdam vijf en in Utrecht vier. Seifert wijst erop dat de aanrijtijden van ambulances daardoor oplopen. "Wij zeggen altijd dat elke seconde telt. Als een ambulance een, twee of drie minuten later komt, kan dat gevolgen hebben."

De Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond ontkent dat er problemen zijn voor Koningsdag. "Alle 62 ambulancediensten zijn normaal gevuld, we hebben er zelfs eentje extra. Geen tekorten dus. Ik weet niet waar de bonden die gegevens vandaan hebben. Wij herkennen ons er niet in."

Bevolkingsgroei, vergrijzing en toeristen

Volgens de bond komen de tekorten deels door onzekerheid bij ambulance-instellingen. Vijf jaar geleden zijn er vergunningen afgegeven door de minister, maar die lopen binnenkort af. Seifert: "De minister is van plan om die vergunningen met twee jaar te verlengen, maar dan nog is er grote onzekerheid. De instellingen vragen zich toch af of ze kunnen investeren, en dat zie je nu terug in het hoge aantal uitzendkrachten."

Ook speelt volgens Seifert mee dat de vraag naar ambulances flink is toegenomen. Hij wijst op de bevolkingsgroei, de vergrijzing en de toeristische groei in Nederland.

Seifert erkent dat het kort dag is om nu nog maatregelen te nemen. Hij adviseert de minister om met gemeenten in gesprek te gaan over extra mobiele hulpposten. Ook op Bevrijdingsdag en tijdens de hele zomervakantie is de situatie volgens hem penibel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl