NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 24 april: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen, vanuit het noorden gaat het op steeds meer plaatsen regenen en de zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig. In het zuiden blijft het tot vanavond droog. Het wordt vandaag 10 tot 15 graden.

Wat heb je gemist?

Emmanuel Macron en Marine Le Pen zijn door naar de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Macron kreeg bijna 24 procent en Le Pen 21,5 procent van de stemmen. De sociaal-liberaal Macron roept op tot nationale eenheid om te voorkomen dat Le Pen in de tweede ronde wint.

Macron: 'Ik ben klaar voor het presidentschap'

Sterrenkundige en tv-persoonlijkheid Chriet Titulaer is overleden. Dat hebben familieleden bevestigd aan dagblad De Limburger. In de jaren 80 werd hij bekend dankzij het populair-wetenschappelijke programma Wondere Wereld van de TROS. Volgens de krant verbleef hij de laatste jaren in een privé-verzorgingshuis. Titulaer is 73 jaar geworden.

'Mijn accent hoort bij mij, ik ben zoals ik ben'

Negentig hoogleraren roepen de Tweede Kamer en het nieuwe kabinet op om meer te investeren in een groene economie. In een open brief in dagblad Trouw pleiten ze voor onder meer een kapitaalinjectie van 200 miljard euro in de komende decennia. Dat zou nodig zijn om een nieuwe, slimme infrastructuur op te bouwen voor energie, water en mobiliteit.

De hoogleraren willen onder meer dat vijf kolencentrales sluiten

De KNVB heeft Henk ten Cate op het oog als bondscoach van het Nederlands elftal, meldt De Telegraaf. Technisch directeur Hans van Breukelen heeft gesprekken gevoerd met de voormalig trainer van onder meer Ajax, Chelsea en Barcelona. Ten Cate is momenteel trainer van Al Jazira. Hij kan met die club volgende week de titel veroveren in de Verenigde Arabische Emiraten.

Henk ten Cate

Verder vandaag...

Bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht wordt vandaag een speciale verjaardagsmunt geslagen. Ter gelegenheid van de verjaardag van Koning-Willem Alexander is het Verjaardagstientje ontworpen. Op de munt staat het thema aanmoedigen, samenbinden en vertegenwoordigen, het motto waarmee de koning zijn koningschap inluidde.

De rechter doet uitspraak in de zaak die Denk aanspande tegen Sylvana Simons. De partij eist een schadevergoeding van 60.000 euro van Simons, omdat ze plotseling vertrok.

En de gemeente Amsterdam houdt vandaag een loting om te bepalen welke rondvaartboten van 2020 tot 2030 door de stad mogen varen. Het gaat dan om boten die langer zijn dan veertien meter. De gemeente wil de drukte op het Amsterdamse water aanpakken en voldoen aan Europese regels.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl