NOS NieuwsAangepast

Dit was het weekend: drukte op Schiphol, Franse verkiezingen en Ajax verliest

Heb je dit weekend geen tijd gehad om al het nieuws te volgen? Geen probleem, wij hebben de opvallendste en belangrijkste verhalen voor je op een rij gezet.

In het Westelijk Havengebied in Amsterdam woedde zaterdagmiddag een grote brand. De brand ontstond in een pand waarin meerdere bedrijven zitten. Het gebouw is volledig uitgebrand.

Door de brand was in de wijde omtrek een zwarte rookwolk te zien. Omwonenden werden via een NL-Alert gewaarschuwd ramen en deuren gesloten te houden en ook de A10 was enige tijd afgesloten.

Niemand raakte gewond en er zijn geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen gemeten. Aan het eind van de middag was de brand onder controle.

Grote brand in Amsterdam

Schiphol kampte dit weekend met enorme drukte, door het begin van de meivakantie. De drukte was volgens een woordvoerder vergelijkbaar met de drukste dagen in de zomer.

De luchthaven had extra mensen ingezet die de drukte in goede banen moesten leiden. Desondanks moesten reizigers lang wachten en misten tientallen mensen hun vlucht omdat ze niet op tijd door de douane en controles heen kwamen.

Op sociale media klaagden passagiers over enorme wachtrijen. Volgens de KLM heeft Schiphol meer vluchten toegelaten dan de luchthaven aankan. Ook morgen is het nog erg druk. Er worden 200.000 passagiers verwacht.

Het is heel druk op Schiphol

Feyenoord kan de volgende speelronde al kampioen van Nederland worden. Doordat Ajax in Eindhoven met 1-0 onderuit ging tegen PSV, is het verschil tussen koploper Feyenoord en nummer twee Ajax opgelopen tot vier punten met nog twee wedstrijden voor de boeg. Ajax-trainer Peter Bosz beseft dat door de nederlaag bij PSV (0-1) de kans op de landstitel aanzienlijk kleiner is geworden. Supporters van Feyenoord waren uitzinnig en onthaalden de spelersbus in Rotterdam met vuurwerk.

Ontlading bij De Kuip na uitslag PSV-Ajax

De Italiaanse wielrenner Michele Scarponi is verongelukt. Zijn team meldt dat hij zaterdagmorgen tijdens een trainingsrit op een kruispunt in zijn woonplaats Filottrano werd aangereden door een busje.

Scarponi was een renner van de Kazachstaanse ploeg Astana. Hij won deze week nog een etappe in de Ronde van de Alpen en bereidde zich voor op de honderdste Ronde van Italië. Zondag werd bij de start van de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan de Astana-renner.

Emmanuel Macron en Marine Le Pen gaan volgens de eerste prognoses door naar de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen In Frankrijk. De stembureaus gingen vanochtend om 08.00 uur onder strenge veiligheidsmaatregelen open en bleven tot 20.00 uur vanavond geopend. De vier kandidaten lagen in de peilingen zo dicht bij elkaar dat het moeilijk te voorspellen was wie er door zouden gaan naar de tweede ronde, die op 7 mei wordt gehouden. De opkomst bij de verkiezingen is met naar verwachting rond de 77 procent iets lager dan vijf jaar geleden.

'Het is lastig kiezen tussen de pest en de cholera'

De spanning tussen Noord-Korea en Amerika loopt steeds verder op. Noord-Korea dreigt een Amerikaans vliegdekschip aan te vallen. De VS stuurde het schip naar Korea omdat de Amerikanen zich zorgen maken over het Noord-Koreaanse wapenarsenaal. Noord-Korea voelt zich nu bedreigd en zegt klaar te zijn het schip tot zinken te brengen.

Daarnaast heeft Noord-Korea op de luchthaven van Pyongyang een Amerikaans staatsburger opgepakt die in Noord-Korea was om te praten over hulpverlening. Het is niet duidelijk waarom hij is opgepakt.

Ook de relatie met Australië staat onder druk. De Noord-Koreanen dreigen met een kernaanval op Australië omdat dat land blindelings achter de Verenigde Staten aan zou lopen.

Noord-Korea dreigt vliegdekschip de Carl Vinson aan te vallen

Ander sportnieuws

De Nederlandse wielrenster Anna van der Breggen heeft de vrouwenwedstrijd van Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. Diep in de finale sprong ze weg, waarna ze als eerste over de finish kwam. Van der Breggen schrijft daarmee de derde wielerklassieker van dit seizoen op haar naam. Eerder won ze al de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl. Bij de mannen won Alejandro Valverde voor de vierde keer Luik-Bastenaken-Luik.

ADO Den Haag heeft met 1-0 gewonnen bij Sparta Rotterdam en hoeft niet meer te vrezen voor degradatie. Sparta loopt dat risico nog wel.

Op het EK turnen in Roemenië greep Olympisch kampioene Sanne Wevers naast de medailles. Ze werd vijfde op de balk. Het goud ging naar de Roemeense Catalina Ponor. Eythora Thorsdottir pakte de zilveren medaille en het brons ging naar Larissa Iordache.

Van der Breggen zegeviert in Luik-Bastenaken-Luik

De komende dagen...

Morgen begint de Hannover Messe, een van de grootste industriebeurzen ter wereld en bij de Nederlandse Munt in Utrecht wordt de eerste verjaardagsmunt geslagen voor de vijftigste verjaardag van koning Willem-Alexander. Het ontwerp van dit koninklijke tientje is van de hand van het ontwerpersduo Persijn Broersen en Margit Lukács.

Dinsdag wordt in Amsterdam de eerste verfstreek gezet voor een grote muurschildering van Johan Cruijff op het terrein van het oude Ajax-stadion. Ook maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek nieuwe cijfers bekend over de regionale economische groei.

Woensdagavond zenden de NOS en RTL een interview uit met koning Willem-Alexander. Samen met interviewer Wilfried de Jong kijkt de koning aan de hand van tv-fragmenten terug op zijn leven en de nieuwsgebeurtenissen uit de afgelopen decennia.

De volgende dag is de koning met zijn familie in Tilburg, waar hij Koningsdag viert. Het koninklijk gezelschap arriveert per trein en krijgt een presentatie van de stad in dertien hoofdstukken. Het getal dertien is gekozen vanwege het netnummer van Tilburg: 013.

Fijne week!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl