NOS NieuwsAangepast

Frankrijk staat op scherp: 'verkiezingen in uitzonderlijke tijden'

  • Hans Brom

    Buitenlandredacteur

  • Hans Brom

    Buitenlandredacteur

"Het zijn uitzonderlijke tijden en we moeten absoluut zorgen dat alles goed verloopt", zegt Delphine Bürkli. Ze is burgemeester van het 9e Parijse arrondissement en verantwoordelijk voor een veilige en ordelijke gang van zaken bij de stemlokalen.

En dat is geen geringe opgave. Alles en iedereen staat op scherp na de schietpartij, afgelopen donderdagavond, midden op de Champs-Élysées. Een aanhanger van IS schoot drie agenten neer. Een van hen overleed aan zijn verwondingen.

Alsof niet iedereen al op z'n qui vive, hoede, was. Er is in Frankrijk de afgelopen jaren genoeg gebeurd om je ernstig zorgen te maken. Niet voor niets geldt er sinds november 2015 de noodtoestand.

Delphine Bürkli, burgemeester van het 9e arrondissement

Madame le maire Bürkli gaat vandaag te voet langs de 27 stemlokalen van haar arrondissement. Handen schudden, praatje maken, vragen of alles goed gaat, dat is haar taak vandaag.

Tassencontroles

In het hele land zijn er 50.000 extra politieagenten en gendarmes ingezet. Sommigen zijn in burger, anderen in uniform en bewapend. "Het gaat erom dat de politie zichtbaar aanwezig is", zegt Bürkli. "Dat de burger ziet dat de situatie onder controle is."

In de stemlokalen zelf mag de politie niet komen. Het is verboden om binnen een vuurwapen te dragen. Een particulier bewakingsbedrijf zorgt ervoor dat tassen en rugzakken van de stemmers worden gecontroleerd. En daarbij worden geen uitzonderingen gemaakt.

Bij stembureau nummer 26 in de Rue Turgot staat een lange rij op de stoep te wachten. Terwijl het dringende advies was uitgegeven dat niet te doen. Een rij mensen is een makkelijk doelwit en risico's kun je beter uit de weg gaan. Maar desondanks staat iedereen gezellig in het zonnetje met elkaar te kletsen.

Bewaking en controle bij de verkiezingen. Veel Fransen moeten nog wel aan dat idee wennen. Maar wie je ook spreekt, niemand maakt zich zorgen over de veiligheid. "Ik vraag me af of het helpt dat er overal extra politie rondloopt", zegt een vader met twee jonge kinderen, "Maar het hoort er kennelijk bij."

Lange rij bij stembureau nummer 26 in de Rue Turgot

"A vote!", roept de voorzitter van het stembureau als een jongen zijn stembiljet in de bus laat glijden. Met die uitspraak bezegelt hij de keuze van iedere kiezer die zijn stembureau bezoekt.

Burgemeester Bürkli houdt het hier voor gezien. Er zijn nog heel wat stembureaus die ze moet bezoeken. "Het is voor het eerst dat er verkiezingen worden gehouden terwijl de noodtoestand geldt. Het zijn bijzondere tijden en we zijn er voorlopig nog niet vanaf."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl