Oud-burgemeester Philip Houben in 2011
NOS NieuwsAangepast

Oud-burgemeester Houben (76) van Maastricht overleden

Oud-burgemeester Philip Houben van Maastricht is op 76-jarige leeftijd overleden, meldt de regionale omroep L1. De CDA-politicus bestuurde de Limburgse hoofdstad van 1985 tot 2002.

Onder Houben was Maastricht gastheer van de Eurotop in 1992, waar het Verdrag van Maastricht werd getekend. Dit Europese verdrag legde de basis voor de Economische en Monetaire Unie (EMU) en de invoering van de euro.

Nieuwbouw

Tijdens het burgemeesterschap van Houben werd het congres- en beurzencentrum MECC gerealiseerd, net als de nieuwbouw van het Bonnefantenmuseum en het Centre Ceramique, een multifunctioneel gebouw waarin ook een bibliotheek is gevestigd.

Houben voerde ook strijd tegen de drugs in zijn stad. Zo liet hij geregeld een verblijfplaats van verslaafden, het zogeheten "junkenpark", schoonvegen in het stadsdeel Wyck.

Bestuurlijke carrière

Houben werd geboren in Den Haag. Hij begon zijn bestuurlijke carrière in 1972 als burgemeester van de toenmalige Friese gemeente Haskerland, in het zuiden van Friesland. Die gemeente is nu onderdeel van De Friese Meren.

Daarna werd de politicus van KVP-huize voorzitter van het gewest Twente, een samenwerkingsverband van gemeenten dat een zelfstandige provincie Twente nastreefde. In 1983 zette het kabinet daar een streep door.

Het burgemeesterschap van Maastricht was de laatste functie van Philip Houben. Zijn opvolger was in 2002 zijn partijgenoot Gerd Leers.

Philip Houben (1941-2017) leed aan kanker. Hij is vanochtend overleden na een kort ziekbed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl