Valverde wint voor vierde keer Luik-Bastenaken-Luik

Alejandro Valverde heeft de 103de editie van Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. Het is al de vierde zege voor de 36-jarige Spanjaard in 'La Doyenne', die hij ook al in 2006, 2008 en 2015 won.

Net voor de laatste bocht achterhaalde Valverde de eerder ontsnapte Daniel Martin, waarna hij zich oppermachtig toonde in de sprint-a-deux. Valverde staat zijn prijzengeld af aan de nabestaanden van de gisteren overleden Michele Scarponi.

Valverde was na zijn zege in de Waalse Pijl als favoriet van start gegaan, samen met Martin (de winnaar van 2013) en Michal Kwiatkowski. De demarrage van Martin op het hellende vlak naar de meet was imposant, maar niet toereikend.

Davide Formolo's demarrage op vijf kilometer van de aankomst zag er goed uit, maar de laatste kilometer bleek toch iets te steil. Met Kwiatkowski stond ook de derde favoriet nog op het erepodium.

Minuut stilte voor Scarponi

Het peloton stond voorafgaand aan de start stil bij de dood van de 37-jarige Scarponi. De Italiaan van Astana kwam zaterdag bij een ongeval tijdens een trainingsrit om het leven.

Renners houden minuut stilte na overlijden Scarponi

Acht vroege vluchters profiteerden in de openingsfase van het kalme tempo van de meute. De acht, onder wie Nick van der Lijke van Roompot, pakten liefst dertienenhalve minuut voorsprong. Maar de Ardense heuvels gingen gaandeweg in de benen zitten bij de vluchters en na 250 kilometer werd de laatste avonturier achterhaald.

Pas toen werd de koers echt spannend met eerst een demarrage van Tim Wellens. Nadat die ook was gepakt, ontbrandde de strijd op de laatste helling, de Saint-Nicolas, met Sergio Henao en Michael Albasini als initiators. Ook hun aanvalspogingen werden echter onschadelijk gemaakt. De poging van Formolo met nog vijf kilometer te gaan oogde kansrijker.

Versnelling Martin

De favorieten zaten elkaars krachten te monsteren, terwijl voor de Italiaan de rode vlag al in beeld kwam. De 10 tellen die hij had leken nog veel, tot Martin er plots een enorme versnelling uitgooide. De winnaar van 2013 zat in een mum van tijd in zijn wiel en de Ier van QuickStep ging erop en erover.

Valverde wachtte lang, te lang zo leek het. Maar met ogenschijnlijk gemak reed hij daarna toch in één ruk naar Martin toe. En zoals Martin zelf bij zijn zege in 2013 Joaquim Rodriguez inhaalde kort voor de laatste bocht, zo werd hij nu zelf door Valverde ingelopen. En de Spanjaard was hem in de sprint eenvoudig de baas.

Op flinke afstand werd Kwiatkowski, dit jaar al goed voor de zege in Strade Bianche en Milaan-Sanremo, derde. Daarmee werd het podium gevuld met het vooraf als grote favorieten beschouwde trio.

De dubbel

Valverde vierde zijn vierde zege in de oudste klassieker en voor de derde keer realiseerde hij de dubbel. Want ook bij zijn eerste zege in Luik in 2006 en in 2015 won hij de woensdag voorafgaand aan 'La Doyenne' ook de Waalse Pijl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl