NOS NieuwsAangepast

Verloop van het eerste proces-Wilders

Woensdag 20 januari 2010 - Proces tegen Wilders begint met regiezitting Bij de rechtbank in Amsterdam begint de strafzaak tegen Wilders. Zijn advocaat Moszkowicz houdt aan het begin van de zitting zijn eerste verweer. Daarnaast wil hij achttien getuigen oproepen, waaronder rechtsgeleerden, islamdeskundigen en radicale moslims als Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. De rechters die de zaak behandelen, zijn J.W. Moors (voorzitter), J.M.J. Lommen-van Alphen en M.M. van der Nat. De voltallige PVV-fractie zit op de publieke tribune. Buiten de rechtbank betogen een paar honderd mensen voor de vrijheid van meningsuiting.

Woensdag 3 februari 2010 - Wilders mag drie getuigen oproepen Wilders mag maar drie getuigen horen in de rechtszaak. Het zijn drie Korangeleerden, die achter gesloten deuren bij de rechter-commissaris zullen worden gehoord. Wilders reageert teleurgesteld: "Het is een bevooroordeelde rechtbank, die geen kennis van zaken heeft, die mij geen eerlijk proces gunt."

Maandag 26 april - Proces Wilders begint in oktober Het begint in oktober en niet nog voor de verkiezingen in juni, zoals werd verwacht. Volgens de rechtbank van Amsterdam is dat een agendakwestie. De rechtbank denkt vijf zittingsdagen nodig te hebben.

Vrijdag 1 oktober - Wilders krijgt steun in strafproces Wilders voert in zijn strafproces toch zeven islamdeskundigen op die zijn mening onderstrepen dat de islam een gevaar is voor de Westerse samenleving. Zo zegt de Amerikaanse publicist Robert Spencer dat het doel van de islam het uitroeien van de Westerse beschaving is. Wilders' advocaat wil met de verklaringen aantonen dat een politicus dergelijke dingen ook mag zeggen.

Maandag 4 oktober 2010 - Moszkowicz wraakt rechtbank op eerste dag proces Op de eerste dag van de inhoudelijke behandeling dient Wilders' advocaat een wrakingsverzoek in. Volgens Moszkowicz hebben de rechters "de schijn gewekt partijdig te zijn", omdat ze een duiding gaven aan het zwijgrecht waarop Wilders zich beriep. Wordt het verzoek gegrond verklaard, dan zal de rechtszaak vertraging oplopen, omdat er dan nieuwe rechters moeten komen.

Dinsdag 5 oktober 2010 - Rechters proces-Wilders mogen blijven De rechters in het proces-Wilders hoeven niet te worden vervangen, besluit een speciale wrakingskamer in Amsterdam. Voorzitter Bauduin noemt de uitspraak van rechtbankvoorzitter Moors hooguit "ongelukkig" en zegt dat er geen druk is uitgeoefend op Wilders om af te zien van zijn zwijgrecht. Wilders noemt dat "bezopen" en zegt nogmaals dat de rechters in het proces bevooroordeeld zijn.

Woensdag 6 oktober 2010 - Opnieuw akkefietje tussen rechter en Wilders Bij de hervatting van het proces komt rechter Moors opnieuw in aanvaring met Wilders en zijn advocaat Moszkowicz. Vlak voordat de film 'Fitna' wordt vertoond, wil één van de aanwezigen de zaal verlaten, omdat zij de film niet wilde zien. Rechter Moors zegt daarop: "Dat kan ik me voorstellen mevrouw, geen probleem". Dat schiet de verdediging in het verkeerde keelgat, maar heeft verder geen juridische gevolgen.

Dinsdag 12 oktober 2010 - OM eist vrijspraak Wilders voor belediging Het Openbaar Ministerie vindt dat Wilders zijn kritiek op de islam en de Koran richt en niet per se op moslims. Daarom moet de PVV-leider vrijgesproken worden van belediging. Daarnaast stelt het OM dat het artikel 137c, waarin groepsbelediging strafbaar wordt gesteld, beperkt geïnterpreteerd dient te worden en dat de vrijheid van meningsuiting voor politici vrij ver gaat.

Vrijdag 15 oktober 2010 - OM wil volledige vrijspraak Wilders Nadat het Openbaar Ministerie al vrijspraak had geëist voor belediging, doet het nu hetzelfde voor de aanklachten van aanzetten tot haat en van discriminatie. Volgens de officieren van justitie kunnen de uitspraken van Wilders wel als krenkend en beledigend worden ervaren, maar zet hij niet strafbaar aan tot haat en discriminatie. Bovendien doet Wilders zijn uitspraken in het politieke debat en daarin is meer geoorloofd. Geert Wilders zegt na afloop van de zittingsdag dat hij "ontzettend blij" is met de conclusies van het OM.

Maandag 18 oktober 2010 - Benadeelde partijen aan het woord Het proces tegen Wilders beleeft een rommelige zittingsdag. De partijen komen aan het woord die zich door de uitspraken van Wilders benadeeld voelen. Het betoog van advocaat Nico Steijnen is slecht te volgen. Hij wordt door de rechter enkele keren onderbroken, omdat hij zich uitlaat over het OM. Advocaat Mohammed Enait wordt tot de orde geroepen, omdat hij zich rechtstreeks tot Geert Wilders richt in plaats van tot de rechter. Advocaat Michiel Pestman overkomt hetzelfde, wanneer hij de aanval opent op het OM.

Dinsdag 19 oktober 2010 - Moszkowicz vindt OM niet-ontvankelijk Wilders' advocaat Moszkowicz vindt dat het OM niet-ontvankelijk moet worden verklaard, zegt hij in zijn pleidooi. Het OM vervolgt Wilders in opdracht van het gerechtshof in Amsterdam. Het hof heeft volgens Moszkowicz al de conclusie getrokken dat de PVV-leider schuldig is en daarmee is hij in feite al veroordeeld. De advocaat benadrukt dat Wilders telkens kritiek had gehad op de islam en de Koran, maar nimmer op moslims. "Door het uiten van kritiek op de islam, worden de aanhangers niet in hun waardigheid gekrenkt", aldus Moszkowicz.

Donderdag 21 oktober 2010 - 'Uitspraken Wilders dienen publiek debat' In het tweede deel van zijn pleidooi betoogt Moszkowicz dat de uitspraken van Wilders het publieke debat dienen. Wilders is niet uit op een "intrinsiek conflictueuze tweedeling" in de maatschappij.

Vrijdag 22 oktober 2010 - Moszkowicz wraakt rechtbank De advocaat van Wilders wraakt de rechtbank in Amsterdam, omdat hij vindt dat de rechters opnieuw de schijn van partijdigheid hebben gewekt. De rechters willen niet beslissen of getuige-deskundige Hans Jansen opnieuw gehoord moet worden. Tom Schalken, een raadsheer bij het gerechtshof in Amsterdam, zou arabist Jansen tijdens een etentje geprobeerd hebben te beïnvloeden. Schalken is een van de raadsheren die het Openbaar Ministerie dwong om de PVV-leider toch te vervolgen. Wilders doet aangifte tegen Schalken wegens beïnvloeding van een getuige.

Rechters zaak-Wilders moeten worden vervangen De speciale wrakingskamer van de rechtbank wijst het wrakingsverzoek van de verdediging nu toe. Het hele proces moet met nieuwe rechters worden overgedaan. Volgens de wrakingskamer hebben de rechters niet duidelijk gemaakt waarom islamdeskundige Hans Jansen niet als getuige mocht worden gehoord. Het is volgens de kamer in de rechtspraak gangbaar dat een getuige die aanwezig is in de rechtszaal, wordt gehoord als daarom wordt gevraagd. Opgeteld bij eerdere incidenten in het proces is daardoor volgens de wrakingskamer de indruk van partijdigheid ontstaan.

President hof vindt etentje van Schalken ongelukkig President Verhey van het gerechtshof in Amsterdam zegt in Nieuwsuur dat raadsheer Schalken beter niet bij het etentje had kunnen zijn met arabist Jansen, terwijl die een paar dagen later gehoord zou worden als getuige. Na een gesprek met Schalken komt hij tot de conclusie dat "in geen enkel opzicht aannemelijk is geworden dat de heer Schalken gepoogd heeft de verklaring van een getuige-deskundige in het Wildersproces vooraf te beïnvloeden."

Lees verder: - over de nasleep van het eerste proces-Wilders

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl