​Daniel Wanjiru wint de marathon van Londen
NOS SportAangepast

Keniaanse dubbelslag bij marathon van Londen

Daniel Wanjiru heeft de marathon van Londen gewonnen. De Keniaan eindigde in 2.05.48 en hield in de adembenemende slotfase de Ethiopiër Kenenisa Bekele negen seconden achter zich.

De 24-jarige Wanjiru, die vorig jaar de marathon van Amsterdam won, maakte na dertig kilometer deel uit van een kopgroep van vijf, waar Bekele geen deel van uitmaakte. Hij liep daar toen op 0.17 achterstand.

Wanjiru maakte zich daarna los van de rest, sloeg een flink gat, maar Bekele (veelvoudig olympisch en wereldkampioen op de vijf en tien kilometer en in 2016 winnaar van de marathon van Berlijn) liep nog wat harder.

Hij naderde Wanjiru tot op 30 meter, maar dichterbij dan zes seconden kwam hij niet.

​Mary Keitany

Bij de vrouwen Mary Keitany zette voor de derde keer de marathon van Londen op haar naam. De 35-jarige Keniaanse, eerder al de beste in 2011 en 2012 en drievoudig winnares van de marathon van New York, bleef met 2.17.01 nummer twee Tirunesh Dibaba uit Ethiopië 0.55 voor.

Dibaba, die twee keer olympisch goud won op de tien kilometer en een keer op de vijf kilometer, lag op dertig kilometer van de finish 1.20 achter op Keitany. Van die marge snoepte ze na een versnelling wat af, maar onderweg werd ze misselijk en met nog vier kilometer te gaan, stond ze zelfs even stil.

Keitany verberterde niet alleen haar persoonlijk record maar is nu ook de op een na snelste marathonloopster ooit. Paula Radcliffe kwam in 2003, ook in Londen, op 2.15.25 uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl