Churandy Martina treurt na het mislopen van de finale bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro

WK-medaille ontglipt estafettemannen bij laatste wissel

De WK voor estafettenummers is voor de Nederlandse herenploeg op de 4x100 meter op een teleurstelling uitgelopen. Giovanni Codrington, Churandy Martina, Solomon Bockarie en Hensley Paulina kwamen in de finale op de Bahama's niet over de finish.

Daardoor liepen ze ook directe plaatsing mis voor de 'gewone' WK atletiek komende zomer in Londen.

Medaillekoers

Na drie lopers had het Oranje-viertal nog zicht op het brons, maar de wissel tussen Bockarie en slotloper Paulina liep fout. Paulina was te snel uit de wisselzone om het stokje van Bockarie over te nemen.

Estafettemannen struikelen in zicht van podium bij WK

Titelverdediger Verenigde Staten was in de finale, waarin Jamaica ontbrak na diskwalificatie in de series, een klasse apart. Met 38,43 pakte de VS goud, ruim voor Barbados (39,18) en China (39,22).

Dure misser

In de series had Nederland met 38,71 seconden nog de derde tijd gelopen van alle deelnemers. De finaleplaats was bovendien goed geweest voor rechtstreekse plaatsing voor de WK atletiek, die in augustus in Londen plaatsvinden.

Maar omdat Nederland - net als Groot-Brittannië en Canada - niet over de finish kwam, plaatsten de beste drie landen uit de B-finale zich voor Londen.

Bij de laatste wissel namen de Nederlanders bewust een risico. "Hier trainen we op", aldus Paulina. "Hoe verder in de zone, hoe hoger de snelheid. Dat was ons doel."

"Dit gebeurt de besten", reageerde Martina laconiek, ondanks de teleurstelling. "Dit is de eerste keer met deze opstelling, we moeten gewoon meer trainen en het volgende keer beter doen."

Martina na teleurstelling bij WK estafette: dit gebeurt de besten