NOS-wielerwatchers verdelen sterren voor Luik-Bastenaken-Luik
NOS WielrennenAangepast

Luik-Bastenaken-Luik: wielerwatchers verdelen de sterren

De laatste klassieker van april staat op het programma: Luik-Bastenaken-Luik. Gaat de overwinning voor het eerst deze maand niet naar een Belg? De wielerwatchers van de NOS denken - zeker nu Philippe Gilbert er niet bij is - van wel.

"De grote vraag is wie Alejandro Valverde eraf gaat rijden", zegt verslaggever Han Kock. "Zijn concurrenten zullen hem ergens moeten lossen, want sprinten kan Valverde ook."

Joris van den Berg heeft wel een suggestie. "Daniel Martin. Zijn laatste meters in de Waalse Pijl vond ik indrukwekkend. (Martin werd tweede, red.) Valverde was explosief op de Muur van Hoei, maar in deze koers geef ik Martin meer kans."

De sterrenverdeling van de wielerwatchers

KockNelissenLippensDucrotVan den Berg
ValverdeKwiatkowskiD. MartinD. MartinD. Martin
D. MartinValverdeValverdeValverdeValverde
KwiatkowskiD. MartinSer. HenaoS. YatesKwiatkowski
AlbasiniI. IzagirreUlissiFuglsangWellens
Van AvermaetS. SánchezT. DumoulinLammertinkBarguil

"Valverde is het hele jaar al goed bezig, zijn piek lag in de Waalse Pijl", zegt Van den Berg. "Martin hebben we tot de Muur niet gezien woensdag en dat is een goed teken. Hij heeft weinig energie verspild, zijn ploeg heeft hem goed beschermd."

Kan Van Avermaet verrassen?

Een van de grote mannen van het voorjaar - Greg Van Avermaet - staat ook aan de start in Luik. Kock houdt in zijn achterhoofd rekening met een verrassing. "Wie weet, wie weet. Hij kan dit soort heuvelachtige koersen aan, maar ik vraag me af of hij het nú nog kan, na een lang voorjaar."

Van den Berg ziet het niet gebeuren dat de winnaar van de Omloop, de E3-prijs Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix als eerste over de streep komt. "Een finale met één Ardennenklimmetje kan Van Avermaet aan. Maar met al die beklimmingen in de slotfase kan hij niet mee. Daarvoor moeten we echt naar renners als Valverde en Martin kijken, die hebben een betere lichaamsbouw voor deze finale."

Het parcours van Luik-Bastenaken-Luik

Voor een Nederlandse zege moeten we waarschijnlijk naar de vrouwenkoers kijken. Anna van der Breggen gaat op jacht naar haar derde zege binnen een week.

De winnaar van vorig jaar, Wout Poels, is geblesseerd en van Tom Dumoulin hoeven we geen stunt te verwachten, zeggen Van den Berg en Kock. "Dumoulin is op hoogtestage geweest in Spanje in voorbereiding op de Giro. Hij wil hier de bevestiging dat hij op de goede weg is en mee met de besten in de finale. Voor de winst zal hij tekortkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl