Guus Kouwenhoven
NOS Nieuws

Kouwenhoven naar Europees Hof om detentie te voorkomen

De veroordeelde wapensmokkelaar Guus Kouwenhoven wil via het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) voorkomen dat hij gevangen wordt gezet. Kouwenhoven kreeg gisteren 19 jaar celstraf opgelegd voor wapensmokkel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Liberia.

De rechter bepaalde dat de 74-jarige Kouwenhoven, die op een onbekende plek in het buitenland verblijft, direct de gevangenis in moet. Maar de veroordeelde vindt dat hij te ziek is om vastgezet te worden. Het gerechtshof is echter van mening dat hij in de cel gespecialiseerde hulp kan krijgen. Het Openbaar Ministerie heeft bevel gegeven om Kouwenhoven aan te houden.

'Stuitend'

Volgens advocaat Weski, die Kouwenhoven bijstaat, moeten "het bevel en de uitvoering daarvan door het OM stuitend worden geacht", zoals ze de NOS laat weten. Volgens haar ontbreken er garanties voor de zorgplicht, zoals is vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Daarom wendt ze zich tot het EHRM met een klacht over het bevel om Kouwenhoven aan te houden en gevangen te zetten, en verzoekt ze om een spoedvoorziening om haar cliënt buiten de gevangenismuren te houden.

Oorlogsmisdaden

Het gerechtshof achtte vrijdag bewezen dat Kouwenhoven in 2000 en 2001 in weerwil van een wapenembargo wapens heeft geleverd aan het regime van Charles Taylor van Liberia.

Daarom is de Nederlander ook medeplichtig aan de oorlogsmisdaden die door dat regime zijn gepleegd, oordeelde de rechter. Bij die gruwelijkheden kwamen zo'n 150.000 mensen om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl