NOS SportAangepast

Judoka Meyer verovert brons op EK

Meyer pakt brons op EK judo

Op de derde dag van de EK judo heeft Roy Meyer (+100 kg) Nederland de eerste plak (en enige) bij de mannen bezorgd. De Bredanaar won het duel om het brons van de Bosniër Harun Sadikovic op ippon.

Meyer begon de EK in Warschau met een overwinning op de Oostenrijker Stephan Hegyi (waza-ari) en schakelde vervolgens in de kwartfinale Stanislav Bondarenko uit Oekraïne uit (golden score).

In de halve finales verloor hij met ippon van de Georgiër Goeram Toesjisjvili, die de Europees kampioen werd.

Het brons is de eerste medaille op een groot titeltoernooi voor de 25-jarige Meyer. "Ik had dit echt nodig. Eindelijk een medaille op een toernooi dat er echt toe doet, de Europese kampioenschappen."

Meyer: ik had deze medaille echt nodig

Op de Olympische Spelen sneuvelde hij roemloos in de herkansingen, terwijl hij voor een medaille naar Rio de Janeiro was afgereisd. "Ik heb na de Spelen een dipje gehad. Nu heb ik het gevoel dat er progressie in zit, hoe moeilijk het ook is."

De judoka was in de aanloop naar de EK in interviews openhartig over zijn heftige jeugd, die hij deels doorbracht in internaten en een jeugdgevangenis. "Toen ik hier stond dacht ik: nu moet ik dat gebruiken. Ik ben ontzettend trots op mijzelf."

Met behulp van het geloof en judo kreeg Meyer zijn leven op orde. "Als je een zware jeugd hebt gehad, dan doet dat wat met je. En als je daar op eigen kracht uit kan komen, dan kan je dat later gebruiken. Ik heb dat nog nooit zo goed kunnen doen als nu."

"Ik geloof niet dat het toeval is. Ik wil ook heel veel aan God toedichten. Ik heb heel veel gebeden en ik geloof ook dat deze dag voor mij gezegend is. Ik wil iedereen in mijn omgeving bedanken, want ik kan niet in mijn eentje kampioen worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl