De beermarter
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS NieuwsAangepast

Beermarter ontsnapt uit dierenpark Kallenkote

Er is een beermarter ontsnapt uit het dierenpark Taman Indonesia in Kallenkote in Overijssel. Het dier is gespot in een bos bij een brandweerkazerne. Bewakers zagen het zwarte beest lopen.

Diederik Wareman van het park zegt dat de beermarter niet gevaarlijk is. "De beermarter is een goedaardig dier en als ik het zie lopen, kan ik het zo oppakken."

Het dierenpark gaat op zoek naar het beest in samenwerking met de brandweer. Wareman: "We weten waar de beermarter zit. Grote lopers zijn het niet, dus het blijft redelijk op dezelfde plek. Het kan prima overleven buiten het verblijf, ik ben alleen bang dat het dier wordt overreden of doodgeschoten wordt door jagers."

ONL Beermarter

Grijpstaart

Volgens boswachter Aaldrik Pot is het een bijzonder dier. Hij zegt tegen RTV Drenthe dat hij nog nooit eerder een exemplaar zag. "Hij komt uit de regenwouden in Azië en wordt soms als huisdier gehouden."

Ondanks zijn naam is de beermarter niet verwant aan beren of marters. Het is een civetkat, een roofdier met een lange staart. Opvallend aan de beermarter is zijn grijpstaart.

Net als bijvoorbeeld slingerapen kan de beermarter zijn staart gebruiken om zich vast te grijpen aan bomen. "Hij zit vaak hoog in de bomen en dan is het vangen lastig," zegt Wareman. "Maar als de kans zich voordoet, dan proberen we het."

Advertentie via Ster.nl