Bloemenpanda op het bloemencorso
NOS NieuwsAangepast

'Zoek de vernieuwing in het bloemsteken, dan gaat het truttige eraf'

Twintig praalwagens vol met hyacinten, tulpen en narcissen: vandaag is de 70ste editie van het beroemde bloemencorso van de Bollenstreek. De stoet trekt van Noordwijk naar Haarlem. Het bloemencorso is een jaarlijkse traditie, vele honderdduizenden mensen (tot een miljoen mensen) staan langs de kant om de stoet te bewonderen.

Het corso ontstond na de Tweede Wereldoorlog. In 1948 was het eerste corso in de Bollenstreek. Het was opgericht om wat vrolijkheid terug te brengen in het gebied dat in de oorlog zwaar was getroffen.

Vertrek bloemencorso

Bollenteler Aad van Ruiten is al zijn hele leven bij het corso betrokken. "Het corso en de Keukenhof zijn de promotie van de bollenteelt, in de verwachting dat mensen dan ook de bollen kopen en in de tuin planten. Daar is het om begonnen en zo is het nog steeds. Maar het is wel wat veranderd. De toeristische sector trekt er ook aan. Je wilt niet weten hoeveel overnachtingen er zijn. Al die mensen moeten eten, drinken, zich vermaken."

Het corso bestaat al zeventig jaar en is nog springlevend. En populair onder jongeren. Voor de 24-jarige Priscilla Rusman geeft het corso je het gevoel samen te bouwen aan een totaalproject. "Dat je met elkaar een prachtige stoet praalwagens neer kan zetten."

Rusman lacht dat bloemsteken inderdaad ook best een truttig imago heeft. "Maar toch, om je eigen creativiteit erin te brengen en om met elkaar de vernieuwing op te zoeken, dat is ieder jaar wel weer een uitdaging, en zo gaat het truttige er toch wel een beetje vanaf."

Het bloemencorso van 1948

Thema dit jaar is Dutch Design. Er is speciale aandacht voor de Nederlandse kunststroming De Stijl die in 1917 werd opgericht. Bijzonder deze editie zijn de Chinese wagen met panda's, een deel van de Chinese muur en een wagen van Malaysia Airlines.

Het corso komt omstreeks half tien vanavond met verlichte wagens Haarlem binnen. Zondag staan de praalwagens op de Gedempte Oude Gracht/Nassaulaan in Haarlem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl