Sergio Ramos en Luis Suarez vechten om de bal
NOS VoetbalAangepast

'Real kan Barcelona ultieme genadeklap uitdelen'

De voetbalklassiekers volgen elkaar deze periode in rap tempo op. Na een hectische week in de Champions League spelen Real Madrid en FC Barcelona zondagavond (20.45 uur) El Clásico. Het wordt een cruciaal duel in Madrid, met name voor Barça.

"Real Madrid kan het seizoen bekronen met een overwinning op aartsrivaal Barcelona. Dat zou de ultieme genadeklap zijn", zegt Edwin Winkels, kenner van het Spaanse voetbal.

"Voor Barcelona telt alleen de winst. Bij ieder ander resultaat is de competitie wel gespeeld."

Drie punten voor én duel minder gespeeld

In Madrid maken ze zich op voor de eerste landstitel sinds 2012. De ploeg staat drie punten voor op Barcelona en moet ook nog een wedstrijd inhalen. Na zondag heeft Real nog zes duels voor de boeg, Barcelona slechts vijf.

Na de uitschakeling tegen Juventus bleef het Barcelona-publiek zitten om steun te betuigen aan de ploeg. Vroeger kwamen ze juist met witte zakdoekjes.

Edwin Winkels

In de Champions League ging De Koninklijke met de hakken over de sloot naar de halve finales. Barcelona liep zich stuk op Juventus. "Je zou dus kunnen zeggen dat Real mentaal in het voordeel is, maar El Clásico is altijd al de moeilijkste wedstrijd geweest om te voorspellen", zegt Winkels.

Zo won Barcelona vorig jaar met 4-0 in Madrid, terwijl het in Camp Nou 2-1 voor Real werd. "Wat de doorslag kan geven, is de sfeer in de ploeg", denkt Winkels. "Bij Real klopt alles nu, maar bij Barça loopt alles op zijn eind. Klaar in Europa, achter in de competitie en de trainer gaat na dit seizoen weg."

Neymar geschorst

Die trainer, Luis Enrique, kan niet beschikken over Neymar. Hij is geschorst. "Neymar is van de drie aanvallers degene die het minst scoort, maar hij zorgt wel altijd voor reuring. Bovendien maken de wisselspelers dit seizoen weinig indruk bij Barça."

Cristiano Ronaldo in actie tegen Barcelona

Bij Real is Gareth Bale weer fit - hij werd uit voorzorg op de bank gehouden tegen Bayern München - en de ploeg kan uiteraard ook weer rekenen op Cristiano Ronaldo. Winkels: "Hij is op dit moment beslissender dan Messi. Die is meer spelverdeler geworden bij Barcelona. Ronaldo kan voorin wachten op een rush of een goede pass."

Op papier lijkt Real dus in het voordeel, maar Winkels heeft gemerkt dat er iets bijzonders leeft bij de Barça-supporters. "Na de uitschakeling tegen Juventus bleven ze zitten om hun steun te betuigen aan de ploeg. Vroeger kwamen ze juist met witte zakdoekjes. Het publiek zal dus wel wat verwachten van Barcelona in Madrid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl