Hennis (l) met Tom Middendorp, de hoogste Nederlandse militair
NOS NieuwsAangepast

Hennis in Afghanistan: Nederlandse missie voortzetten

  • Wilco Boom

    Politiek verslaggever

  • Wilco Boom

    Politiek verslaggever

Minister Hennis van Defensie vindt dat het nieuwe kabinet de militaire missie van Nederland in Afghanistan op enigerlei wijze moet voortzetten. Dat liet ze vandaag weten in Mazar-e-Sharif, waar ze met commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp op werkbezoek is bij de Nederlandse militairen.

Volgens Hennis is er de afgelopen jaren veel verbeterd in Afghanistan, maar is de situatie nog niet stabiel. Ze verwacht dat Afghanistan nog lang internationale steun nodig heeft voordat het echt op eigen benen kan staan.

Dat de veiligheidssituatie onder druk staat bleek vorig jaar nog, toen de Taliban plotseling opdook in het relatief rustige Kunduz. "Het is ontzettend broos. Dat we de nodige tegenslagen hebben gehad de afgelopen jaren, was te verwachten. Ik voorspel langdurige betrokkenheid van de internationale gemeenschap."

Het mandaat voor de huidige trainings- en adviesmissie in Mazar-e-Sharif loopt eind dit jaar af. Het nieuwe kabinet zal moeten beslissen of de Nederlandse militairen daar doorgaan met hun werk. Hennis laat blijken dat dit wat haar betreft nodig is. Ze zegt dat ze "niet over haar graf wil heen regeren", maar over verlenging zegt ze: "Ik ben er persoonlijk niet tegen, zeker niet."

De minister wijst ook op de militaire samenwerking met Duitsland, dat in het noorden van Afghanistan leading nation is. Volgens Hennis is de samenwerking zodanig dat Nederland het zich niet kan permitteren om zomaar de stekker te trekken uit de Nederlandse bijdrage.

  • ANP
    Hennis kwam gisteren aan voor het tweedaagse bezoek
  • ANP
    In Mazar-e-Sharif sprak ze met Nederlandse militairen...
  • ANP
    ...en bezocht ze met CdS Middendorp een markt
  • ANP
    Hennis vindt dat de ongeveer honderd Nederlandse militairen in Afghanistan moeten blijven

De Nederlandse missie in Afghanistan richt zich op het adviseren van het hogere leger- en politiekader, met als doel om de Afghaanse veiligheidsdiensten zelfstandiger te laten worden. Volgens een van de betrokken adviseurs zet het werk zeker zoden aan de dijk, maar gaat dat langzaam. Ook Hennis zegt dat het gaat om een "kwestie van lange adem".

In Afghanistan zijn zo'n honderd Nederlandse militairen aan het werk. Onder hen zijn twintig adviseurs; de tachtig overige militairen zorgen voor de begeleiding, bewaking en de logistiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl