kjk
NOS NieuwsAangepast

Chemopompje kan leven patiënten met darmkanker verlengen

Het Erasmus MC in Rotterdam start over twee maanden met een behandelmethode die levensverlengend lijkt te zijn voor darmkankerpatiënten en de kans op volledige genezing iets vergroot.

Het gaat nog om een proef waarbij een chemopomp in de buik van een patiënt wordt geplaatst. In de VS wordt de methode al jaren met succes toegepast. Chirurg-oncoloog Bas Groot Koerkamp van het Erasmus MC deed daar ervaring mee op en publiceert er vandaag over in een vaktijdschrift.

Uitzaaiingen

In Nederland krijgen jaarlijks zo'n 13.000 mensen darmkanker. Ongeveer de helft van hen krijgt uitzaaiingen in de lever. Die uitzaaiingen kunnen vaak worden weggehaald, maar dat gebeurt niet altijd omdat ze soms niet worden ontdekt. Bij 80 procent van de geopereerde patiënten keert de kanker terug. Traditionele chemotherapie voorkomt dit niet.

Groot Koerkamp ontdekte in de VS dat het onderhuids aanbrengen van een pomp die rechtstreeks op de lever aansluit wel effect heeft. De pomp, zo groot als een hockeypuck, wordt van buitenaf gevuld met chemovloeistof die via de slagader naar de lever wordt gepompt.

Twee jaar

Uit een onderzoek van Groot Koerkamp blijkt dat patiënten bij wie de uitzaaiingen zijn weggehaald en bij wie zo'n pomp werd geplaatst gemiddeld twee jaar langer leven dan patiënten die hem niet kregen. Het aantal patiënten dat volledig geneest neemt ook iets toe.

De pomp heeft alleen effect bij patiënten met darmkanker en galblaaskanker. Galblaaskanker is vrij zeldzaam.

Andere regels

De EU hanteert andere regels op het gebied van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen dan de VS. Om die reden moet de methode ook in Europa worden getest, voordat hij hier wordt toegelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl