NOS Nieuws

Gedwongen overstap dupeerde 80.000 gebruikers schildkliermedicijn

Meer dan 80.000 schildklierpatiënten die het medicijn Thyrax slikten en vorig jaar noodgedwongen moesten overstappen op een ander medicijn, hebben daar klachten van ondervonden. Dat meldt het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) vandaag op basis van wetenschappelijk onderzoek.

Bijna 30 procent van de patiënten voelde zich in de drie maanden na de overstap slechter dan daarvoor. Meer dan de helft kon na de overstap niet of minder sporten dan normaal en zo'n 11 procent moest zich in de eerste weken na de overstap minstens eenmaal ziek melden op het werk.

Productiestop

Begin 2016 maakte medicijnfabrikant Aspen bekend dat Thyrax langere tijd niet leverbaar zou zijn. Het bedrijf verplaatste de productie van het medicijn vanuit Oss naar een nieuwe fabriek in Duitsland, maar kon de kwaliteit van de daar geproduceerde tabletten vervolgens niet garanderen.

De 350.000 Thyrax-gebruikers in Nederland moesten door de productiestop overstappen op de merken Euthyrox of Levothyroxine TEVA. Schildklierpatiënten zijn echter zeer gevoelig voor veranderingen in hun medicatie.

Hartkloppingen

De overstap leverde voor een aanzienlijk deel van de patiënten problemen op. De helft van de patiënten die een hoge dosering Thyrax slikte, kreeg na de overstap te veel van het nieuwe medicijn toegediend. Bij Thyrax-gebruikers met een lage dosering kreeg 20 procent na de overstap te maken met overdosering.

Schildklierpatiënten die niet de juiste dosering medicijnen slikken, hebben vaak last van hartkloppingen, duizeligheid, vermoeidheid, hoofdpijn en gewichtsverlies.

Rechter

Sinds vorige week is Thyrax weer verkrijgbaar bij de apotheek. De vraag is of patiënten daar nog iets aan hebben, omdat de kans bestaat dat ze opnieuw klachten krijgen bij een overstap van hun huidige medicijn naar Thyrax.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft ondertussen ook onderzoek gedaan naar de precieze oorzaak van het Thyrax-tekort. De resultaten zijn echter nog niet bekend, omdat Aspen de publicatie via de rechter probeert tegen te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl