Een deel van de buit
NOS NieuwsAangepast

Goudschat in piano blijft mysterie

Het zal wel altijd een mysterie blijven: hoe kwam 6 kilo aan gouden munten in een Britse piano? Een maandenlange zoektocht naar de eigenaar is zonder resultaat afgesloten.

De munten werden eind vorig jaar gevonden door een pianostemmer. De man was ingeschakeld door een school die de piano gedoneerd had gekregen van een echtpaar. Toen hij de zeven zakjes en een leren buidel onder de toetsen ontdekte, dacht hij aanvankelijk dat het om mottenballen ging. Toen hij ze opensneed kwam er echter goud tevoorschijn.

In totaal werden 913 munten gevonden uit de periode van 1847 tot 1915. De munten zaten mogelijk al meer dan een eeuw in de piano, die uit 1906 stamt.

De piano waarin de munten werden gevonden

De afgelopen maanden claimden meer dan vijftig mensen de schat, maar niemand kon bewijzen dat hij de eigenaar van de munten was. Daarom vervalt de muntschat nu aan de staat.

De vinder van de schat en de eigenaar van de piano, een school uit de plaats Bishop's Castle, zullen een beloning krijgen als de schat aan een museum wordt verkocht. Hoe hoog dat bedrag zal zijn is nog niet bekend; een expert moet eerst de waarde van de schat bepalen.

Wie niks krijgt is het echtpaar dat de piano 30 jaar lang in bezit had. Doordat ze de piano gedoneerd hebben aan de school, kunnen ze ook geen aanspraak meer maken op de goudschat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl