Ter illustratie: toeristen in een tempelcomplex in India
NOS NieuwsAangepast

Indiërs woest op Nederlandse toerist met bierflesje in tempel

In India is woedend gereageerd op een foto van een Nederlandse toerist die met een fles alcohol in de hand op een tempelterrein loopt. De politie zou een zoekactie naar hem zijn begonnen. De Nederlander heeft contact opgenomen met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken omdat hij zich onveilig voelt.

De toerist liep rond in de Virupaksha-tempel, een eeuwenoud hindoeïstisch heiligdom in het oosten van India. Alcohol is er strikt verboden. Toch smokkelde de man een flesje bier langs de beveiliging. Volgens Indiase media stuurden beveiligers hem weg nadat zij hem een slok hadden zien nemen.

Een paar minuten later zou de Nederlander opnieuw hebben geprobeerd het flesje onder zijn kleren mee naar binnen te nemen. Deze keer werd hij tegengehouden en weggestuurd.

Rel

Er ontstond een rel nadat op sociale media een foto van de man was verspreid. Daarop is de toerist te zien met de drank in zijn hand. Lokale activisten maakten melding van het incident bij de politie en gingen de straat op. Zij willen dat de toerist wordt gestraft en dat de beveiliging bij de tempel wordt opgeschroefd.

De Indiase politie weet niet wie de man is en zou naar hem op zoek zijn. De Nederlander heeft zelf contact opgenomen met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij heeft advies gekregen van de Nederlandse ambassade in India. Het is niet duidelijk of hij nu nog steeds in dat land is.

Vorig jaar werd in Myanmar een Nederlander veroordeeld omdat hij een boeddhistisch ritueel had verstoord. De 30-jarige Klaas H. had in een tempel een stekker uit een versterker getrokken. Hij zat drie maanden vast voor heiligschennis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl