NOS NieuwsAangepast

Enorme ijsberg trekt honderden toeristen naar Canadees dorpje

Iceberg Alley, gelegen aan de zuidoost-kust van Canada, doet dit jaar zijn naam eer aan. Voor het plaatsje Ferryland is een enorme ijsschots gestrand en die trekt honderden toeristen, die allemaal proberen de mooiste foto te maken.

"Het is de grootste die ik hier tot nu toe heb gezien", zegt Adrian Kavanagh, de trotse burgemeester van Ferryland, in Canadese media. De ijsberg komt meer dan 40 meter boven het water uit.

Onder het water bevindt zich waarschijnlijk nog een ijsmassa ter grootte van acht of negen huizen op elkaar gestapeld, schat de burgemeester.

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

Tijdens de paasdagen stond er een lange file naar het punt van waaruit de ijsberg het beste te zien is. Kavanagh was verrast door de vele mensen die op het natuurverschijnsel afkwamen. "Ze blijven maar komen en foto's maken."

In Ferryland, gelegen op een schiereiland, wonen zo'n 450 mensen. Voor hen is de komst van de ijsschotsen een jaarlijks terugkerend fenomeen. "Maar of er veel of weinig ijsschotsen langskomen, hangt af van het weer en de wind."

IJsschots legde duizenden kilometers af

De ijsbergen zijn afkomstig van Groenland. Bij stevige noordelijke wind worden ze richting de zuidkust van Canada geblazen. Volgens de burgemeester zijn er meer ijsbergen op komst. "Bij heldere dagen zie je er in de verte nog vijf of zes."

Door de 'Iceberg Alley', die loopt langs de kust van Newfoundland en Labrador, komen vanaf de lente tot september regelmatig ijsschotsen voor. De meeste drijven gewoon langs, maar de ijsberg die voor Ferryland ligt, is waarschijnlijk blijven steken in ondiep water.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl