NOS NieuwsAangepast

'Graatmagere kinderen in Wit-Russische weeshuizen ontdekt'

In weeshuizen in Wit-Rusland verblijven zo'n honderd broodmagere kinderen en jongeren die niet kunnen lopen en de hele dag in bed liggen, schrijft The Guardian. De Britse krant publiceert schokkende foto's van de wezen, die sterk doen denken aan de beelden uit Roemeense weeshuizen in de jaren negentig, en die wereldwijd verontwaardiging wekten.

De mensonterende situatie van de kinderen kwam aan het licht, toen een kinderarts uit een van de tehuizen journalisten uitnodigde om een liefdadigheidswedstrijd bij te wonen. Er werd gevoetbald om geld op te halen voor specialistisch calorierijk eten voor de kinderen.

Het Wit-Russische online magazine Imena zette foto's op zijn website van weeskinderen die vel over been zijn. De foto's veroorzaakten opschudding in Wit-Rusland en justitie heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld.

Geen interesse

Volgens het Openbaar Ministerie in Minsk zijn de kinderen het slachtoffer van verwaarlozing en ondervoeding. Er zou weinig interesse in de kinderen zijn, omdat ze worden gezien als kanslozen zonder toekomstperspectief. Twee directeuren van weeshuizen zijn inmiddels ontslagen, en een derde heeft een waarschuwing gekregen.

De weeshuizen zeggen ter verdediging dat de kinderen lijden aan psychische stoornissen of gedeeltelijk verlamd of spastisch zijn, geen voedsel verdragen en daarom zo mager zijn.

Een kinderarts van een van de weeshuizen in Minsk kondigde op Facebook een festival aan om geld in te zamelen voor calorierijk voedsel voor de kinderen. Maar er kwam niemand opdagen, zegt hij daarover in The Guardian.

Geïsoleerd

Kinderorganisaties vragen al langer aandacht voor de benarde situatie van kinderen in Wit-Russische weeshuizen, maar tot dusver was niet bekend dat er uitgehongerde kinderen in verblijven.

Wit-Rusland is het enige Oost-Europese land dat na de val van het communisme in 1989-1990 een autoritaire leider behield. Het land neemt een geïsoleerde positie in Europa in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl