Protest in de hoofdstad Caracas
NOS NieuwsAangepast

Venezuela droeg flink bij aan inauguratiefeest Trump

Venezuela heeft een half miljoen dollar gedoneerd voor de inauguratie van de Amerikaanse president Trump en was daarmee een van de grootste geldschieters voor diens eerste feestje. Het bedrag komt van oliemaatschappij Citgo Petroleum, een Amerikaanse dochteronderneming van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA. Dat blijkt uit documenten die zijn vrijgegeven over de inauguratie.

Venezuela, dat in een diepe economische crisis verkeert, zat in de top-4 van sponsors, samen met JP Morgan Chase en Exxon, die ook 500.000 dollar gaven. De grootste donatie kwam met 1 miljoen dollar van de Bank of America.

Andere grote sponsors, zoals Pepsi en Walmart, gaven aanzienlijk minder, respectievelijk 250.000 en 150.000 dollar.

Tegenstrijdig

De donatie is moeilijk te rijmen met de houding van president Maduro ten aanzien van de VS. Hij beschuldigt Amerika ervan dat het hem wil afzetten. Onder Trump is de Amerikaanse kritiek op Venezuela toegenomen en het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf dinsdag een verklaring uit waarin het het recente geweld tegen demonstranten openlijk afkeurt.

Aan de andere kant wil Maduro niet dat de verhoudingen verslechteren. Venezuela is voor zijn inkomsten grotendeels afhankelijk van de verkoop van olie aan de VS. Het land heeft de grootste oliereserves ter wereld en de olieverkoop is de motor van de economie.

Al enkele weken wordt in Venezuela gedemonstreerd tegen Maduro. Betogers eisen zijn vertrek, omdat hij er niet in slaagt een eind te maken aan de ingrijpende economische crisis in het land. Ook beschuldigen ze hem ervan dat hij steeds meer dictatoriale trekken krijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl