Kippen in een stal bij een pluimveebedrijf, die tijdelijk binnen moesten zijn vanwege de ophokplicht
NOS NieuwsAangepast

Pluimveehouders opgelucht, vrije-uitloopeieren snel beschikbaar

De pluimveehouders zijn blij met het nieuws dat het kabinet de ophokplicht heeft ingetrokken. "De kippen hebben vijf maanden binnen gezeten. We hopen wel dat het goed blijft gaan en dat er geen nieuwe besmetting opduikt. We zijn dus blij, maar jubelen niet", zegt Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders.

De Haan noemt het vooral goed nieuws voor de boeren, die erg geraakt zijn in hun portemonnee. Bedrijven met vrije-uitloopkippen konden de eieren niet meer als zodanig verkopen en moesten ze tegen lagere tarieven in de supermarkten zetten.

De vakbond verwacht dat consumenten vanaf morgen weer vrije-uitloopeieren bij de boeren kunnen kopen. Ze zullen waarschijnlijk zaterdag, uiterlijk maandag weer in de schappen in de supermarkten liggen, verwacht De Haan.

Tienduizenden euro's

Pluimveehouder Bertus van de Heg uit Lunteren (Gelderland) is opgetogen dat de dreiging van vogelgriep nu zo klein is dat het weer veilig is om de kippen buiten te laten. "Het heeft ons veel geld gekost", zegt hij. "In het begin van de uitbraak kostte wel 700 euro per dag, richting Pasen trok de prijs aan, en scheelde het nog een paar honderd euro per dag."

Een snelle rekensom leert dat de ophokplicht zijn bedrijf enkele tienduizenden euro's moet hebben gekost. Toch vindt Van de Heg het goed dat de maatregel was genomen. "En mocht er toch nog iets worden aangetroffen, dan hoop ik dat er snel weer een ophokplicht komt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl