Vliegtuigen op Schiphol
NOS NieuwsAangepast

Nu ondenkbaar, straks mogelijk: via wifi youtuben tijdens vliegreis

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Het is een bekend gegeven. Zodra je een vliegtuig instapt, ben je aantal uur internetloos of krijg je een verbinding voorgeschoteld die je tien jaar terug in de tijd stuurt. Dat moet gaan veranderen. Er komen in heel Europa speciale 4G-masten die vliegtuigen voorzien van een snelle internetverbinding. Het systeem moet eind dit jaar, begin volgend jaar klaar zijn, heeft T-Mobile bekendgemaakt.

De telecomprovider is samen met moederbedrijf Deutsche Telekom bezig om het hele luchtruim van Europa te voorzien van 4G-dekking. "Dat gebeurt met 300 zendmasten die elk 100 kilometer ver kunnen reiken", zegt Richard Marijs, die bij T-Mobile over de technologiestrategie gaat.

Kwestie van tijd

Die masten gaan communiceren met antennes aan boord van vliegtuigen en moeten een snelheid van 50 megabit per seconde mogelijk maken. Dat is meer dan voldoende om video's mee te kijken op YouTube en Netflix, maar je moet er nog wel rekening mee houden dat de 50 megabit wordt verdeeld over mogelijk honderden passagiers.

"Het is een kwestie van tijd voordat dit gaat gebeuren", zegt Joris Melkert, luchtvaartdeskundige van de TU Delft. "De klant wil dit, dus luchtvaartmaatschappijen zullen het aanbieden."

Passagiers in een Boeing 787

Hij benadrukt dat de ontwikkeling hiervan tamelijk ingewikkeld is. "Bedenk: een gemiddeld verkeersvliegtuig heeft 26 antennes aan boord." Ook geeft Melkert aan dat het een behoorlijke kostenpost is. "Ik denk dat het per vliegtuig honderdduizenden euro's kan kosten, misschien zelfs miljoenen." Hij verwacht dat we over een paar jaar in de meeste vliegtuigen gebruik kunnen maken van 4G.

T-Mobile zegt dat het systeem bestaat uit twee onderdelen: zendmasten en satellieten. "Het belangrijkste zijn de zendmasten", zegt Peter Baltus, hoogleraar hoogfrequente elektronica aan de TU Eindhoven. "Die zijn namelijk in staat om de hogere snelheid door te geven." De satellieten zijn de primaire bron voor de vliegtuigen om te communiceren en altijd bereikbaar.

Extra geld rekenen

Hij denkt dat luchtvaartmaatschappijen hoe dan ook extra kosten gaan rekenen voor het snellere internet. "Alleen al om te voorkomen dat iedereen er tegelijk op gaat, dan gaat de snelheid natuurlijk weer flink naar beneden. Dat zou kunnen betekenen dat 300 tot 400 mensen tegelijk van 50 megabit gebruik willen maken." Het streamen van video's is dan ondoenlijk.

De hamvraag blijft wanneer we ook in de lucht 'normaal' kunnen internetten. Volgens T-Mobile kan dat waarschijnlijk al vanaf begin volgend jaar. De Brits-Spaanse luchtvaartgroep IAG, eigenaar van onder andere British Airways, Iberia en Vueling, heeft al aangekondigd van het netwerk gebruik te gaan maken.

Over Nederlandse maatschappijen is nog niks bekend. "Er lopen veel gesprekken, maar we kunnen niet zeggen met wie", zegt T-Mobile. Ook luchtvaartmaatschappijen zelf blijven vooralsnog vaag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl