NOS Nieuws

Oostenrijk: ook migrantenstroom Italië afsluiten

Oostenrijk wil na de Balkanroute ook de vluchtelingenroute via Italië afsluiten. Minister Sobotka van Binnenlandse Zaken wil dat de controles op de Middellandse Zee strenger worden, zegt hij tegen het Duitse persbureau DPA. Hij roept Europa op om de buitengrenzen te beschermen.

"Het kan niet zo zijn dat een redding op zee automatisch een ticket naar Europa betekent", zegt hij. Daarmee geef je volgens hem mensensmokkelaars alleen maar argumenten om vluchtelingen te overtuigen de oversteek te maken.

Sobotka wijst op de situatie in 2015, die nog steeds leidt tot een gevoel van onzekerheid onder Oostenrijkers. Dat jaar kwamen tienduizenden vluchtelingen en migranten via Italië het land in.

Dat zo'n situatie zich nog een keer voordoet sluit de minister overigens uit. Hij heeft nauw contact met Italië en de grenscontroles kunnen snel worden geïntensiveerd, zegt Sobotka.

NGO's handlangers smokkelaars

Begin deze maand uitte de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Kurz kritiek op hulporganisaties o de Middellandse Zee. Hij noemde NGO's handlangers van mensensmokkelaars, doordat ze vluchtelingen uit zee oppikken en op Europees grondgebied zetten.

Ook de directeur van Frontex bekritiseerde de organisaties die vluchtelingen uit zee oppikken. Een van die organisaties, Sea Watch, reageerde daar woedend op: "De migranten komen omdat het slecht gaat, niet omdat wij mensen uit zee redden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl