Aanhangers van de pro-Koerdische HDP
NOS Nieuws

Turkse oppositiepartij HDP vraagt om ongeldigverklaring referendum

De Turkse oppositiepartij HDP heeft de kiesraad gevraagd de uitslag van het referendum van zondag ongeldig te verklaren. Met een krappe meerderheid van stemmen kreeg president Erdogan van de bevolking steun voor zijn gewenste uitbreiding van de presidentiële macht.

Twee oppositiepartijen kondigden direct zondag al aan de uitslag aan te zullen vechten. Na de CHP heeft nu ook de pro-Koerdische HDP een officieel verzoek ingediend om de uitslag te vernietigen. Volgens de partij waren er allerlei belemmeringen in de campagne waardoor de uitslag is beïnvloed.

De Turkse premier Yildirim zei in een reactie dat het ieders recht is om bezwaar te maken tegen de uitslag, maar dat de oppositie niet mag oproepen tot straatprotesten.

In de cel

Onder de noodtoestand die al sinds de mislukte coup van afgelopen zomer van kracht is, zijn de partijleiders van de HDP vastgezet. Ook mocht de oppositie geen waarnemers naar stembureaus sturen en gingen alle media-aandacht en alle fondsen naar de ja-campagne van Erdogan, zegt de HDP.

De partij vecht ook het plotselinge besluit van de kiesraad aan om niet-gestempelde stembiljetten geldig te verklaren. Daardoor is het volgens de HDP onmogelijk om te bepalen of er ook vervalste of ongeldige stemmen zijn meegeteld. Bovendien hebben sommige kiezers geklaagd dat ze niet in afzondering hun stem konden uitbrengen.

De ingrijpende verandering die op basis van het referendum wordt doorgevoerd, mag niet gestoeld zijn op een controversiële stembusgang, zegt de HDP.

Partijdig

De verkiezingswaarnemers van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) hadden eerder ook al gerapporteerd dat de verkiezingsstrijd in Turkije niet eerlijk is verlopen. Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu bevat het rapport van de OVSE een aantal opzettelijke fouten.

De observaties van de OVSE-waarnemers "zijn niet objectief en ongemeen partijdig", zei Cavusoglu vanmorgen tegen journalisten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl