Neymar na de 6-1 zege op Paris Saint-Germain
NOS VoetbalAangepast

Neymar gelooft in nieuw wonder: we zijn hetzelfde Barcelona

Kan Barcelona tegen Juventus nog een keer een historisch kunstje uitvoeren? Dat is de vraag woensdagavond in Camp Nou. De Catalanen moeten in de kwartfinales van de Champions League de 3-0 nederlaag van vorige week zien goed te maken.

Op basis van statistieken heeft Barcelona maar zes procent kans om na een nederlaag van 3-0 in de heenwedstrijd van een Europees toernooi door te gaan naar de volgende ronde. Bovendien werd Juventus nog nooit uitgeschakeld nadat de eerste wedstrijd met drie goals verschil werd gewonnen.

Met hulp van God

Neymar beseft dat Barça een wonder nodig heeft. "We hebben één procent kans om door te komen", zegt de Braziliaan in een interview met de Braziliaanse voetballegende Zico op TV-zender Esporte Interativo.

Neymar gelooft in nieuw wonder

"De overige 99 procent bestaat uit werken en vertrouwen hebben", aldus Neymar. "Als God het wil, gaan 99 procent van onze schoten op doel en dan vallen de doelpunten."

Vier keer eerder

Neymar en Barcelona zijn tot veel in staat, zo bleek in de achtste finales tegen Paris Saint-Germain. Nadat de eerste wedstrijd in Parijs met 4-0 verloren was gegaan, herrees Barcelona in de return voor eigen publiek. Met een 6-1 zege zorgde Barcelona voor een nog niet eerder vertoonde wederopstanding in Europees voetbal.

Het was de vierde keer dat Barcelona een achterstand van minimaal drie goals wist goed te maken in Europa. Geen ploeg deed dat vaker. Bij de voorgaande drie keer had Barcelona wel strafschoppen nodig om Ipswich Town, Anderlecht en IFK Göteborg uit te schakelen.

Comebacks FC Barcelona na verlies met drie goals verschil in Europese heenwedstrijd

SeizoenToernooiTegenstanderHeenduelReturn
1977/1978UEFA CupIpswich Town3-03-0 (3-1 n.s.)
1978/1979Europa Cup IIAnderlecht3-03-0 (4-1 n.s.)
1985/1986Europa Cup IIFK Göteborg3-03-0 (5-4 n.s.)
2016/2017Champions LeagueParis Saint-Germain4-06-1

Op 8 maart was Neymar de man die in de slotminuten van de thuiswedstrijd tegen Paris Saint-Germain de historische ommekeer realiseerde. Met een vrije trap maakte hij de 4-1, met een penalty de 5-1 en hij gaf de fraaie assist bij de 6-1 van Sergi Roberto.

"We hebben een ander team tegenover ons staan, maar Barcelona is hetzelfde", aldus Neymar. "Dat zei mijn vader tegen me en dat klopt ook. Wij kunnen dit."

  • AFP
    Teleurstelling na de 3-0 nederlaag tegen Juventus
  • AFP
    Neymar benut de strafschop (5-1) tegen Paris Saint-Germain

"We hebben het een keer gedaan en kunnen het een tweede keer", aldus Neymar. "Ik geloof in ons team. Alles is al verloren, dus we hebben niks te verliezen."

Neymar staat woensdag in ieder geval fris aan de aftrap. Door een schorsing miste hij afgelopen zaterdag het competitieduel met Real Sociedad en hij hoeft zich ook niet te sparen voor de Clásico tegen Real Madrid van zondag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl