De handen gaan de lucht in bij turner Bart Deurloo
NOS SportAangepast

Medaillekandidaat Deurloo wil op EK 'gewoon genieten'

  • Edwin Cornelissen

    Verslaggever

  • Edwin Cornelissen

    Verslaggever

Een grote belofte is turner Bart Deurloo al jaren. De allrounder, die vijftiende werd in de olympische meerkampfinale, heeft met een ijzersterke rekstokoefening een troef in handen tijdens de komende EK in Roemenië. "Natuurlijk wil ik medailles halen, maar ik moet er ook gewoon heel erg van genieten."

Eigenlijk is Deurloo de verpersoonlijking van wat de Nederlandse bond (KNGU) zoekt in turners richting Tokio 2020. Door nieuwe olympische kwalificatieregels worden turnteams kleiner en neemt de behoefte aan alleskunners toe.

Meerkampers met medaillekansen op een toestel, dat is kortweg wat bondscoach Bram van Bokhoven nodig heeft. Op dit moment is Deurloo de enige die op dat niveau zit. Ook al lukte het hem tot dusver niet om daadwerkelijk het podium op een EK of WK te bestijgen.

Bart Deurloo in actie bij de Olympische Spelen

Al te veel druk wil de 26-jarige turner zichzelf niet opleggen aan de vooravond van de EK. "Ik moet het van dag tot dag bekijken. Ik heb natuurlijk ook best wel vaak pech met blessures. Of dat ik in de olympische kwalificatie op rekstok net met mijn hand mispakte, wat me nooit eerder was overkomen."

Zo lijkt het Ridderkerkse mannetje vol bravoure een abonnement te hebben op malheur op cruciale momenten. Is het pech, of is het gewoon dom? "Ik denk allebei", stelt Deurloo. "Misschien horen dergelijke tegenslagen bij de opleiding tot medaillewinnaar."

Zonderland als voorbeeld

Deurloo haalt een voorbeeld aan. "Het overkwam ook Epke Zonderland voordat hij begon te excelleren op WK's en de Olympische Spelen. De pech werd uiteindelijk zijn geluk. Dat klinkt heel raar, maar door tegenslag word je gewoon wijzer."

Aan het talent van Deurloo zal het niet liggen. Op Twitter deelt hij een trainingsfilmpje van een rekstokoefening met maar liefst vier vluchtelementen achter elkaar. Eén meer dan in de oefening die Zonderland in 2012 olympisch kampioen maakte.

Ploeggenoten geven hoog op over zijn kwaliteiten. "Alles wat Bart doet ziet er strak en mooi uit", vertelt Casimir Schmidt. "Zelfs als het een beetje misgaat. Anderen doen dan hun benen krom en uit elkaar, maar hij houdt het strak."

Boudewijn de Vries ziet in Deurloo een echte krachtturner. "Hij is explosief, waardoor zijn turnen er fantastisch uitziet. Het gaat van links naar rechts, maar wel heel strak."

Perfectionist

Deurloo deelt het enthousiasme van zijn collega's niet helemaal. "Maar ik ben dan ook een beetje perfectionistisch", vindt hij. "Dat is goed als turner en als professioneel atleet."

De Vries: "Als je naar hem kijkt, dan lijkt het alsof het geen moeite kost. Maar als je er iets dichter bij staat, dan hoor je toch wel die kreuntjes van de krachtexplosies die vrijkomen."

De tong uit de mond bij Bart Deurloo

Een wedstrijddier wordt Deurloo genoemd. Maar ook een zenuwpees. "Het ergste moment is als je in zo'n halletje staat te wachten voordat je de arena binnengaat", schetst hij. "Dan twijfel je aan jezelf en denk je alleen maar dat het fout kan gaan."

Deurloo vervolgt: "Maar als ik dan de zaal inloop, denk ik altijd: ik ga het gewoon doen."

Het zijn de momenten dat De Vries zijn ploeggenoot ziet opleven. "Dan is hij gefocust, heeft hij een tunnelvisie. Je ziet dat hij gewoon nóg meer energie heeft en op dat moment honderdtwintig procent kan geven."

Het roer om

Na Rio de Janeiro besloot Deurloo het roer mentaal om te gooien. De hunkering naar succes, de jacht op de medailles, het verwachtingspatroon. Bravoure Bartje schakelt die gedachtes uit en laat het plezier prevaleren boven de druk.

"De Olympische Spelen waren zó groots. Daarbij vergeleken stelt zo'n EK niets voor. Daarin zit ook het risico dat een Europese titelstrijd ten opzichte van het olympische decor alleen maar kan tegenvallen."

Deurloo pareert met een knipoog: "Het gaat niet om de grootte, het gaat om wat je er doet."

OS 2016: Deurloo vijftiende in meerkampfinale

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl