Britse premier May luistert naar EU-president Donald Tusk
NOS NieuwsAangepast

​De brexit-klok in Brussel tikt gewoon door

  • Arjan Noorlander

    EU-correspondent

  • Arjan Noorlander

    EU-correspondent

De EU blijft zich gewoon voorbereiden op de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk over een brexit. Vandaag kwam de Britse premier May met de aankondiging dat ze verkiezingen gaat houden om een steviger mandaat te krijgen van haar bevolking voor die onderhandelingen. Zij vindt de brexit een onomkeerbaar proces en denkt dat er geen vertraging zal komen door de verkiezingen.

De regeringsleiders van de andere 27 Europese landen wachten die verkiezingen niet af en komen eind volgende week bij elkaar in Brussel om hun onderhandelingsinzet vast te stellen.

De bewerkte poster van de Hitchcock-film Rope

De brexit-onderhandelingen zijn officieel een maand geleden gestart en mogen maximaal 2 jaar duren. Dat proces is niet meer te stoppen en de EU-landen willen ook niet dat het vertraging oploopt. Het is de bedoeling dat de Brusselse hoofdonderhandelaar Barnier de komende weken de echte onderhandelingen gaat starten.

De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk laat in een eerste reactie weten dat hij de brexit steeds meer op een Hitchcockfilm vindt lijken. Eerst een aardbeving en daarna loopt de druk steeds hoger op, tweette hij vanmiddag.

Tusk liet al weten dat de onderhandelingen stevig zullen zijn, maar dat de Britten zich altijd nog mogen bedenken als ze toch bij de EU willen blijven.

Geen paniek

Door de verkiezingen gaan de EU-landen opnieuw een periode van onzekerheid over het Verenigd Koninkrijk in, maar er is geen paniek in Brussel. Deze verkiezingen zouden zaken ook helderder kunnen maken. Als het mandaat van May steviger wordt, is het ook duidelijker met wie de EU onderhandelt en dat zou het hele proces kunnen versnellen. Ongetwijfeld zijn er hier ook genoeg mensen die hopen dat May onverwachts verliest en dat daarmee de brexit van het toneel verdwijnt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl