Toezeggingen Egypte aan oppositie
De Egyptische regering heeft in een rondetafelgesprek toezeggingen gedaan aan de oppositie. Vicepresident Suleiman beloofde persvrijheid en de vrijlating van iedereen die bij de betogingen van de afgelopen twee weken is opgepakt.
De regering en de oppositiepartijen hebben verder afgesproken dat er een gezamenlijke commissie komt die veranderingen in de grondwet moet voorstellen. De commissie moet in de eerste week van maart verslag uitbrengen.
De voorstellen hebben onder meer betrekking op het presidentschap. Zo komen er meerdere kandidaten en een maximumtermijn voor de president.
Moslimbroederschap
Voor het eerst was de Moslimbroederschap betrokken bij overleg met de regering. De radicale moslimbeweging, die officieel nog steeds verboden is in Egypte, ging het overleg in met de eis dat Mubarak weg moet. President Mubarak beschuldigde de Moslimbroederschap er eerder van achter de onrust te zitten in Egypte.
De regering hoopt dat de situatie in Egypte weer normaal wordt. Het gewone leven kwam vandaag weer deels op gang. De banken waren een aantal uren open en sommige ambtenaren zijn weer aan het werk gegaan. Maar ook vandaag wordt er nog gedemonstreerd in Caïro.
Verenigde Staten
Intussen is er verwarring ontstaan over de positie van de Verenigde Staten ten aanzien van Egypte. De Amerikaanse gezant Wisner zei gisteravond dat de Egyptische president Mubarak voorlopig aan de macht moet blijven om leiding te geven aan de machtswisseling.
Enkele uren later verklaarde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat Wisner niet het Amerikaanse standpunt verkondigde. Hij sprak op persoonlijke titel, zei een woordvoerder van het Witte Huis. "Dat maakt nogal een knullige indruk," zegt correspondent Eelco Bosch van Rosenthal. "aangezien ieder woord uit Washington nu op een goudschaaltje wordt gewogen."