Geitenzuivel wint flink aan populariteit
Geitenmelk, geitenkaas, geitenyoghurt, geitenijs. Tien jaar geleden haalden de meeste Nederlandse consumenten hun neus op voor deze producten. Maar tijden veranderen. Geitenzuivel is anno 2017 hartstikke populair.
Supermarktketens als Albert Heijn en Plus zien voor producten als geitenkaas omzetstijgingen van 25 tot 30 procent. Volgens de Nederlandse Geitenzuivel Organisatie (NGZO) is in Nederland in 2016 maar liefst 300 miljoen kilo geitenmelk geproduceerd. Ter vergelijking: in 2000 was dat nog maar 75 miljoen kilo.
Groei
Het aantal melkgeiten stijgt ook enorm: van bijna 100.000 in 2000 naar bijna 350.000 vorig jaar. De groei zit vooral in de provincies Noord-Brabant en Gelderland.
Directeur Onno Boersma van de NGZO denkt dat de stijging van de productie veroorzaakt wordt door de hoge prijs van geitenmelk in Nederland. "Daarnaast is de markt zich aan het herstellen van de q-koorts."
Volgens een recent rapport van ABN Amro over geitenzuivel groeit de wereldmarkt voor geitenzuivel met zo'n 2 procent per jaar. Ter vergelijking: in Nederland groeide de melkproductie de laatste jaren met gemiddeld 9 procent per jaar.
Assortiment
De stijging van de productie en het aantal melkgeiten in Nederland is ook te zien in de schappen van de supermarkt. De afgelopen jaren zijn er zo'n twintig geitenkaasproducten bij gekomen in het assortiment van Albert Heijn. "Ook zien we een verkoopstijging. Die groei zit vooral in de zachtere geitenkazen die gebruikt worden voor salades", zegt woordvoerder Anoesjka Aspeslagh.
Ook supermarkt Plus ziet een stijging in het aantal producten gemaakt van geitenmelk. "Bijvoorbeeld de spreads van geitenkaas, die zijn steeds populairder aan het worden", zegt woordvoerder Rianne van Beek.
Gezond imago
Gerrit Verhoeven is geitenhouder in Biezenmortel (Noord-Brabant). "Waarom geitenzuivel zo populair wordt? De meeste Nederlanders kennen de geitenkaas van vroeger, in Frankrijk. Die was nogal pittig van smaak. Te pittig voor ons. Maar fabrikanten hebben nu een geitenkaas gemaakt die smeuïger en romiger van smaak is. En die sluit beter aan bij de wensen van de Nederlandse consument."
Ook zou geitenzuivel beter te verteren zijn dan koemelk: "Er zijn veel mensen die lactose-intolerant zijn. Die koemelk niet kunnen verdragen, en geitenmelk wel. Geitenmelk is ook wat gezonder."
Voedingscentrum
Patricia Schutte van het Voedingscentrum bestrijdt dat laatste. Volgens haar is de ene melk niet gezonder dan de ander: "Wat voedingswaarde betreft, zijn ze ongeveer gelijk. En voor mensen die lactose-overgevoelig zijn: zij zullen ook last hebben van de lactose-suiker in geitenmelk. Maar als iemand allergisch is voor koemelk-eiwit, kan geitenmelk mogelijk wél een oplossing zijn."