Van Hooijdonk, Van Marwijk, Egbers, Petrovic en Vermeulen

'Toornstra speler van het jaar bij Feyenoord'

"Hij zorgt voor de balans op het middenveld. In mijn ogen is hij de speler van het jaar." Is getekend Zeljko Petrovic. Hij heeft het in Studio Voetbal over Feyenoorder Jens Toornstra, die tegen FC Utrecht weer een goede wedstrijd speelde.

Feyenoord won met 2-0 van de Domstedelingen en ziet de landstitel steeds dichterbij komen. Ook Ajax won, maar de analisten aan tafel bij Tom Egbers zijn ervan overtuigd dat Feyenoord kampioen wordt. Dat de invloed van Toornstra erg groot is, erkennen ze allemaal.

"Hij viel enorm op vanwege zijn diepgang", zegt Pierre van Hooijdonk over de maker van de 1-0 tegen Utrecht. "Hij is eigenlijk overal op het veld, staat geen seconde stil. Dat is zo vervelend voor zijn tegenstander. Feyenoord maakte daar nog veel te weinig gebruik van."

Nummer 10

Bert van Marwijk gooit er nog een schepje bovenop: "Dat is de kracht als je met zo'n nummer 10 speelt. Als Kuijt op 10 speelt, speel je met een tweede spits. Toornstra heeft het gevoel om elke keer op het juiste moment in de ruimtes te lopen."

'Toornstra is overal, enorm vervelend voor een tegenstander'

Ajax staat met nog drie wedstrijden te gaan één punt achter op koploper Feyenoord. "Als je drie wedstrijden voor het einde nog een punt achter staat en anderhalve week geleden nog zes, dan zou het raar zijn als we er niet in zouden geloven", zei Ajax-trainer Peter Bosz daarover.

Petrovic: "Ik vind het mooi van Peter. Een beetje met bravoure en overtuiging. Hij gelooft het zeker. Maar ik denk dat Feyenoord kampioen is."

Ajax speelt met de bluf en de flair van Kluivert.

Pierre van Hooijdonk

Van Hooijdonk wil wel benadrukken dat Ajax echt goed speelt de laatste weken. "Donderdag was het prachtig om te zien. Ik schrijf het allemaal op het conto van één man: Justin Kluivert. Hij heeft de concurrentie aangescherpt. Ajax speelt met de bluf en de flair van Kluivert. Dat merk je in het stadion ook. Hij is de personificatie."

'Ajax speelt met de bluf en de flair van Kluivert'

Maar gaat Ajax nog kampioen worden? Vermeulen ziet dat niet gebeuren. Feyenoord moet komende zondag in Arnhem tegen Vitesse spelen. "Vitesse speelt een week later de bekerfinale. Alles draait om die wedstrijd", stelt hij. "En Ajax moet ook nog maar winnen in Eindhoven", vult Van Marwijk aan.

Degradatiestrijd

De strijd tegen degradatie wordt ook met de week spannender. Het lijkt alleen voor hekkensluiter Go Ahead Eagles wel heel moeilijk om rechtstreekse degradatie te voorkomen. Van Marwijk: "Go Ahead heeft ermee geworsteld om een eredivisiewaardig team te krijgen."

ADO Den Haag stond weken geleden nog op een degradatieplaats, maar inmiddels gaat het de ploeg voor de wind. Petrovic vertrok er acht wedstrijden geleden als trainer. Sindsdien pakt ADO weer punten. "Wat ze nu doen is een groot compliment waard", aldus Petrovic. "Ik heb geen rancune. Ik gun ze alles. Iedereen is terug. Havenaar is zo belangrijk."

Van Hooijdonk is het daarmee eens: "Als je iemand hebt die je ploeg ook nog beter laat spelen, is dat heel fijn."

Emotionele toespraak Hyballa

Tot slot werden de prestaties van NEC aangestipt. De ploeg van trainer Peter Hyballa won slechts één van de laatste twaalf wedstrijden. Na de verloren wedstrijd tegen FC Twente sprak hij een aantal ontevreden supporters toe. Dat fragment circuleerde op het internet.

"Dit is wel heel emotioneel", vindt Vermeulen. "Dit grijpt enorm aan. Hier gaan mensen bijna aan onderdoor." Van Marwijk: "Ik moet hier niets van hebben. Ik vind dit helemaal niets."

Petrovic: "Hij voelt en hij weet dat iedereen achter hem staat." Waarop Van Marwijk weer zegt: "Ik heb ook gelezen dat de spelers volledig achter hem staan. Dat is positief als je zo veel verliest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl