Matthijs de Ligt tekent voor de 2-1

Ajax ondanks zwakke start simpel langs Heerenveen

Drie dagen na het sterke optreden in de Europa League tegen Schalke 04 heeft Ajax in de eredivisie op eigen veld na een stroeve start met 5-1 gewonnen van sc Heerenveen.

Daardoor houden de Amsterdammers koploper Feyenoord met nog drie wedstrijden te gaan in het vizier. De achterstand bleef een punt.

Stand eredivisie na 31 wedstrijden

Club Punten Doelsaldo
1. Feyenoord 76 81-21
2. Ajax 75 72-21

Heerenveen kwam snel op voorsprong dankzij Reza Ghoochannejhad, die afrondde na een sterke rush door het midden van Sam Larsson. De Friezen bleven daarna voor de nodige dreiging zorgen, maar toch stelde Ajax nog in de eerste helft orde op zaken.

Dat dankte het mede aan het feit dat Wout Faes, de vervanger van de geblesseerde Joost van Aken, in de verdediging niet solide oogde.

Dolberg voor Traoré

Ajax kwam op 1-1 door een coproductie van Davinson Sánchez en Nick Viergever. De eerste kopte via het lichaam van de ander raak. Matthijs de Ligt tikte de 2-1 binnen op aangeven van Kasper Dolberg, die weer in de basis stond ten koste van Bertrand Traoré, die donderdag tegen Schalke speelde.

Davy Klaassen bepaalde na een combinatie met Hakim Ziyech en David Neres de ruststand op 3-1. Het was voor Klaassen zijn 43ste doelpunt in 123 wedstrijden voor Ajax. Daarmee evenaart hij Wesley Sneijder, die 126 wedstrijden nodig had om dat aantal te bereiken.

Met de bezoeken aan Schalke (donderdag) en PSV (komende zondag) voor de boeg nam Ajax na de rust gas terug. Voor de spaarzame hoogtepunten zorgden Ziyech met een vrije trap tegen de paal, Dolberg met de 4-1 vanaf de stip (nadat hij was gevloerd door Morten Thorsby) en Neres, die op aangeven van Amin Younes de eindstand op 5-1 bepaalde.

Resterend programma Feyenoord en Ajax

Neres trad in de voetsporen van Luis Suárez. De Braziliaan is de eerste Ajacied sinds Suárez in 2007 die een doelpunt maakt bij zijn eerste drie basisplaatsen.

Ook voor Deyovaisio Zeefuik leverde de tweede helft nog een hoogtepunt op, want het 19-jarige broertje van Género (27) maakte als invaller zijn debuut bij de Amsterdammers.