David de Jong voor het stadion in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang
NOS NieuwsAangepast

De marathon van Pyongyang, 'langs waterzuivering die stinkt naar gier'

  • Remy Hersbach

    redacteur

  • Remy Hersbach

    redacteur

Het is in deze tijd van oplopende spanningen tussen het Westen en Noord-Korea nauwelijks voor te stellen dat er precies een week geleden nog een marathon werd gehouden in Pyongyang. Daaraan hebben een paar honderd westerse lopers meegedaan, onder wie de Nederlander David de Jong (35).

Ruim veertig kilometer hardlopen in de hoofdstad van de strengste dictatuur van de wereld is een bijzondere belevenis, zegt De Jong. Hij liep eerder één keer de marathon van Rotterdam, maar dit was toch totaal anders. "Van tevoren kregen we te horen wat je wel en niet mocht doen, bij welke monumenten je moet buigen en waar je geen foto's van mag maken. Daarna werden we naar het stadion gereden en wees men ons het startvak, eigenlijk zoals dat bij andere wedstrijden ook gaat."

Het grootste gedeelte van de route ging door het centrum van Pyongyang, langs de rivier en dan een stuk uit de stad. "We liepen langs de waterzuivering waar het echt enorm stonk naar gier. En iets verderop langs een industriecomplex waar de walmen echt vanaf kwamen."

De route van de marathon van Pyongyang

Het is pas de vijfde keer dat hardlopers uit het buitenland mee mogen doen aan de wedstrijd. Dat de Noord-Koreanen hier weinig ervaring mee hebben, merkte De Jong wel.

"Een week voor de marathon zeiden ze ineens dat je er maar maximaal vier uur over mag doen, in plaats van 4,5 uur, omdat ze het stadion daarna weer voor een voetbalwedstrijd nodig hadden. Dat is niet handig als je hebt getraind op een tijd van 4,5 uur."

Te weinig water

Ook klaagt hij over een gebrek aan eten en drinken. "Om de paar kilometer waren er plekken met water, maar na 21 kilometer zat er een bocht in het parcours, en verhuisden ze de standjes mee naar de terugweg. Dat betekent dat voor de tweede helft bijna alle voorraad op was." De Jong kreeg het moeilijk omdat hij zelf geen proviand bij zich had.

Onhandig, erkent hij. "Steeds als ik dacht: nu heb ik echt water nodig bij de volgende post, was het er niet." Uiteindelijk vond hij een halfvol flesje dat nog op de grond in de goot lag. "Als dat er niet lag, had ik het echt moeten opgeven."

Tijdens de reis werd hij langs monumenten in de stad geleid

Ik had best ergens rechtdoor kunnen lopen in plaats van terug, maar daar heb ik totaal niet aan gedacht. Je moet ze daar niet boos maken.

David de Jong

Van de verslechterende politieke relaties met het Westen, heeft De Jong niets gemerkt. In totaal was hij drie dagen in de Noord-Koreaanse hoofdstad, waarbij hij, zoals alle toeristen in het land, strikt begeleid werd door gidsen. Maar hoe doe je dat bij een hardloopwedstrijd?

Tijdens de wedstrijd liepen er geen gidsen zichtbaar mee, zegt De Jong. "Natuurlijk zag je langs de route wel overal mensen en daar zullen genoeg mensen van de staat bij zijn geweest. Ik had best ergens rechtdoor kunnen lopen in plaats van terug, maar daar heb ik totaal niet aan gedacht. Je moet ze daar niet boos maken."

De Jong is sinds dit weekend terug in Nederland en blikt terug op een bijzondere reis. "Mijn moeder was wel blij dat ik weer veilig in Nederland was aangekomen", lacht hij.

De Jong met het startnummer van de marathon

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl