Presidentskandidate Marine Le Pen
NOS Nieuws

Podcast: het beste uit het Oog

De Franse presidentskandidate Marine Le Pen kreeg veel kritiek op een uitspraak over de oorlogsgeschiedenis van Frankrijk. Frankrijk was volgens haar niet verantwoordelijk voor een grote razzia in 1942. In juli van dat jaar werden 13.000 joden vanuit wielerstadion Velodrome d'Hiver gedeporteerd. Historicus Niek Pas legt uit hoe ze haar opmerking waarschijnlijk heeft bedoeld.

Oud-journalist Frank van Empel en zijn partner Caro Sicking vertellen over de ziekte van Parkinson. Van Empel ontdekte dertien jaar geleden dat hij de ziekte heeft. Het stel vertelt Mieke van der Weij over de behandeling die hij ervoor onderging en hoe zij leven met zijn ziekte.

De brievenbus van informateur Edith Schippers loopt over met brieven van belangenorganisaties die hun wensen opnieuw onder de aandacht willen brengen rond de kabinetsformatie. Schrijver van het boek Lobbyland en parlementair journalist van de Volkskrant, Ariejan Korteweg, en consultant Hein Greven vertellen over de invloed die lobbyisten op het formatieproces hebben.

Deze week deed autobedrijf Pon, dat ook fietsenmaker Gazelle bezit, een bod op Accel, van de fietsmerken Sparta en Batavus. Als de fietsenfusie slaagt, ontstaat de grootste fietsenfabrikant ter wereld. Gazelle-ontwerper Peter van der Veer vertelt over de toekomst van de fiets. Hij denkt dat de elektrische fiets de toekomst heeft.

Afgelopen week wonnen Kiki Schippers en Rolf Verbaant de Annie M.G. Schmidtprijs voor hun lied Er spoelen mensen aan, over de vluchtelingencrisis. Schippers speelt het lied, dat ook wordt gebruikt door Amnesty International, in de studio van Het Oog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl