Demonstranten eind vorige maand in Bangkok met foto's van Thaise premier
NOS Nieuws

Thailand verbiedt volgen critici

De Thaise militaire machthebbers verbieden de bevolking om berichten te lezen en te delen van drie critici van het regime en de monarchie. Iedereen die toch via sociale media de critici volgt is volgens de junta strafbaar.

Het gaat om een Thaise historicus die is ondergedoken in Frankrijk, een Thaise ex-diplomaat die in ballingschap leeft in Japan en om een Schotse journalist die een kritisch boek over het koningshuis schreef. De journalist, Andrew MacGregor Marshall, werd vanwege zijn boek het land uit gezet. Sindsdien schrijft hij onder meer via Twitter kritische berichten over het Thaise koningshuis.

Het nieuwe verbod is een poging om de censuur die in Thailand al heel strikt is, uit te breiden naar het buitenland, zegt correspondent Michel Maas. "Ze hebben geprobeerd om die historicus en ex-diplomaat uitgeleverd te krijgen, maar Frankrijk en Japan doen dat niet. In plaats daarvan probeert de junta nu de volgers aan te pakken", zegt Maas.

De basis van het verbod is de wet op majesteitsschennis. In die wet staat dat spottende en negatieve uitlatingen over het Koninklijk Huis strafbaar zijn. "Die wet wordt al decennia misbruikt om politieke tegenstanders uit te schakelen en tot 15 jaar in de gevangenis te krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl