Oxycodon
NOS NieuwsAangepast

Gebruik zware pijnstiller flink toegenomen

Steeds meer mensen gebruiken de zware pijnstiller oxycodon. Uit cijfers (PDF) van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) blijkt dat vorig jaar iets meer dan 440.000 mensen oxycodon, dat lijkt op morfine, innamen.

Het gebruik van het middel, dat wordt voorgeschreven na bijvoorbeeld operaties en in de palliatieve zorg, is sinds 2008 meer dan verviervoudigd. De toename was nooit zo sterk als afgelopen jaar: in 2015 werd oxycodon nog door ruim 350.000 mensen gebruikt.

Er worden in het algemeen meer zware pijnstillers gebruikt, zegt SFK. Dat heeft er mogelijk mee te maken dat mensen na een operatie eerder naar huis worden gestuurd, als ze vaak nog veel pijn hebben. Het geldt bijvoorbeeld ook voor middelen als morfine en fentanyl, al is de groei daar wel minder dan bij oxycodon. Het zijn medicijnen die pijnprikkels in het centrale zenuwstelsel onderdrukken.

Ademhalingsproblemen

Hoogleraar pijnbestrijding Albert Dahan van het Leidse LUMC waarschuwde onlangs voor de gevaren van het verkeerd gebruik van oxycodon. Het middel innemen in combinatie met alcohol of slaapmiddelen kan leiden tot ademhalingsproblemen.

Vooral voor ouderen kan dat riskant zijn. Dahan denkt dat huisartsen te gemakkelijk herhaalrecepten uitschrijven voor het middel. "Ik zou zeggen: neem na drie maanden een time-out, kijk of het ook beter gaat zonder deze medicijnen", zegt hij in Trouw.

Er worden steeds meer pijnstillers geslikt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl