Afghanistan: 36 IS-strijders gedood door 'moeder aller bommen'
Bij het Amerikaanse bombardement met 'de moeder aller bommen' in Afghanistan zijn gisteren zeker 36 jihadisten gedood. Dat melden Afghaanse autoriteiten. Volgens hen zijn er geen burgerdoden gevallen.
De Amerikanen gooiden hun zwaarste niet-nucleaire bom op een ondergronds complex van IS in een bergachtig grensgebied ten zuidoosten van Kabul. Volgens de Britse krant the Guardian werden in het complex ook gevangenen vastgehouden.
MOAB
De bijna 10.000 kilo zware bom wordt de 'Mother of all Bombs' (MOAB) genoemd. Officieel staat MOAB voor Massive Ordnance Air Blast. "De aarde schudde als een boot in de storm", zei een bewoner van het gebied tegen de Britse krant. "Ik was een tijdje doof. De ruiten van mijn huis zijn gebroken en er zitten scheuren in de muren."
IS dook begin 2015 op in Afghanistan, dat de jihadisten Khorasan noemen. Het was de eerste tak van IS buiten de Arabische wereld. De enkele duizenden strijders van IS worden ook bestreden door de Taliban.
Vader van alle bommen
De MOAB werd in 2003 ontwikkeld om vijandige troepen in Irak te intimideren, maar werd gisteren pas voor het eerst op het slagveld ingezet. De zwaarte van de bom, 11 ton, is overigens maar betrekkelijk. In Vietnam dropten Amerikaanse B-52-bommenwerpers bijvoorbeeld 'bommentapijten' met tientallen bommen die samen een veel grotere impact hadden. En de MOAB valt vrijwel in het niet bij atoombommen. Alleen al de atoombom op Hiroshima in 1945 was duizend maal krachtiger.
Na de VS heeft ook Rusland een zware conventionele bom ontwikkeld, die "de vader van alle bommen" wordt genoemd. Deze zou vier keer zo krachtig als "de moeder van alle bommen".